Őszi séta az Erzsébet-parkban

Az Erzsébet-park fái

Különös tréfát űz velünk a természet ezen az őszön. Kellemes meleg szeptember után egyik napról a másikra szokatlanul hidegre váltott. Majd néhány nap után visszatért a nyárias idő, csúcsokat döntögetve. Várhatóan hőség már nem lesz, de sétálós-kirándulós még igen.

A simogató napsütésben érdemes kirándulni Gödöllőre, ott is az Erzsébet Parkba. A „magyarok királynéja” jobban szeretett Gödöllőn lenni, mint a pompás bécsi császári palotában. A fáma azt regéli, nem is annyira a magyarokat szerette Sisi, mint inkább az anyósát ki nem állhatta. Hogy ebből mennyi a való, fedje örök homály.

A magyarok mindenesetre szerették. Tragikus halála után megszámlálatlan szobrot, emlékművet emeltek a tiszteletére. Több róla elnevezett park is létesült. Ezek közül az egyik első a gödöllői. Az impozáns park nem kis részben Prikner Ernő erdőmestert dicséri.

Erzsébet királyné egész alakos szobra

A bejárattól Erzsébet királyné szobráig csodás, krimi hársfákkal szegélyezett sétány vezet. Az őszi napsütésben a sárga levelek, mintha arany boltozatot alkotnának az itt sétálók fölé. Megkapó látvány.

A kálvária szoborcsoportja

De még mielőtt útnak indulnánk, tegyünk egy kis kitérőt a kálváriához. Az építményen két lépcső vezet fel, ahol Krisztus és a két lator keresztjének tövében Szűz Mária, Mária Magdolna és Szent János alakja látható.

Az építmény alapját egy letompított sarkú építmény adja, amelyet mindkét oldalon ívesen felfutó lépcső fog közre. Az épület érdekessége, hogy üreges belseje nem szakrális szerepet töltött be, hanem vörös márvánnyal burkolt víztároló volt benne.

A sétányon bandukolva látszik, milyen sok embert hozott ki ide a szép idő. Idős párok, fiatalok kézen fogva, játszadozó gyerekek, kutyát sétáltatók vesznek körül. Az 1901. május 19-én felavatott szobor a világon az első egész alakos alkotás. Róna József szobrász formálta meg.

A liget egy távoli szegletében bukkanhatunk a 907-es pozsonyi csatának emléket állító oszlopra. Sokan ezt tekintik a honfoglalás lezárásának.

Fontos: a napi gondokat, bajokat tessék a bejáratnál letenni. Az sem baj, ha ottfelejted.

Búvóhely is akad bőven ifjoncoknak, szép korú szerelmeseknek is egyaránt. Jelen sorok írójának is megérintette a szívét, hogy milyen sok ősz pár fordult meg itt kézen fogva, derűs tekintettel.

Életkortól függetlenül mindenkinek kellemes időtöltés lehet a felfedezése, régi emlékek felidézése. Nincs sehol jelentősebb kapaszkodó, de azokat is ki lehet kerülni. Turistautakkal sűrűn szabdalt, de futóknak, kerékpározóknak is van javasolt útvonal.

A park könnyen megközelíthető HÉV-vel, gépkocsival (csak kevés hely van a bejáratnál), kerékpárral is.

(Kép és szöveg: Árvai István)

A pozsonyi csata emlékoszlopa