toptúra hírlevél 2023/22 – 2023. október 23.

Lezárult az Év Fája verseny

Az Év Fája verseny első helyét 5322 szavazattal a Szekszárdi Remete berkenye szerezte meg 2023-ban! A győztes Szekszárdi Remete berkenye környezetét átjárja a szakralitás. Ez eredendően a közelében fakadó forrásnak köszönhető. A népies nevén Remete-csurgó a 19. századi térképeken Mária-kút (Maria Bründl) néven szerepel. Jó ízű vizét ma is isszák. Mellé épült 1751 és 1757 között a barokk Remete-kápolna, ennek kertjében áll a különleges fa. 

Az Év Fája egy speciális kezelést nyer, amit Börzsei Bence Faápoló faápoló és csapata fog elvégezni. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a dobogósok többek közt madárodúkat is kaptak ajándékba.
A Hős Fa címet idén a Győrszentiváni tölgyes, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját az újtikosi „Százéves” fűzfa kapta.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

1. hely: Szekszárdi Remete berkenyéje – 5322 szavazat
2. hely: A győrszentiváni tölgyes – 3934 szavazat
3. hely: Az öreg vackor, Tokaj szeretett vadkörtefája – 1106 szavazat
4. hely: Az újtikosi százéves fűzfa – 801 szavazat
5. hely: Az Olimpia park platánja – 680 szavazat
6. hely: A Vadnai Csakazértis Batul almafa, a kitartás jelképe – 443 szavazat
7. hely: Sajóörösi törökmogyorófa – 200 szavazat
8. hely: A tiszaigari Mátyás király fa – 155 szavazat
9. hely: A Szabadkikötő platánja – 121 szavazat

Szezonnyitó maratonok Máltán

Aprócska méretének, változatos domborzatának és egész évben kellemes klímájának köszönhetően Málta kiváló helyszíne a szabadtéri futó, úszó és triatlon versenyeknek is. A sziget adottságainak köszönhetően olyan rangos versenyeknek ad otthont, mint a Málta Maraton, a Gozo Félmaraton, az Xterra triatlon és a népszerű akadályfutás a The Grid Malta. 

2024 tavaszán két nemzetközi maratonnal várják a futás szerelmeseit Málta szigetén. Mindkét versenyen lehetőség van teljes távot vagy 21 kilométert futni, vagy a walkathlonon legyalogolni a félmaratont.
Malta Marathon: február 25-én rajtol el a 39. Malta Marathon. Az útvonal a sziget közepéről, a régi fővárosból, Mdinaból indul és falvakon, főútvonalakon halad keresztül jószerivel végig ereszkedve, mintegy 200m szintkülönbséggel és a tengerparti turisztikai központban, Sliema-ban futnak célba a résztvevők, mindegyik táv esetében.

La Valette Marathon: Málta legújabb sporteseménye, ahol a sport és a történelem egy látványos tengerparti útvonalban ötvöződik. A La Valette Maraton március 24-én kerül megrendezésre. A Szt. Pál öböltől induló 42 km-es illetve a Sliemaból induló 21 km-es táv csodás tengerpartok és lenyűgöző erődök mentén, történelmi várásokat érintve halad, alaposan bejárva Vallettát és a Történelmi Három Várost. A verseny váltóban is teljesíthető. 
További részletek a www.maltamarathon.com oldalon olvashatók.

Megnyílt az MME Akadémia!

Elkészült a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület legújabb fejlesztése, az MME Akadémia! Az MME Akadémián olyan kurzusokat kínálnak, amelyeket mindenki a saját otthona kényelméből, a saját időbeosztása szerint végezhet el. Hosszútávú terveik része, hogy az Akadémián található képzések sorát folyamatosan bővítsék és újabb témákat dolgozzanak fel. Jelenleg négy képzés áll rendelkezésre, melyek közül mindenki talál a saját érdeklődésének megfelelőt! 

Az MME Akadémia célja, hogy betekintést nyújtson a madarak világába. Legyen akár kezdő madármegfigyelő vagy profi madarász. A kurzusaikat úgy állítják össze, hogy mindenki a tudásszintjének megfelelően választhasson tanfolyamot, és egyéni ütemben, online haladjon. Az új ismeretek elsajátítását videós oktatóanyagok, online játékok teszik élvezetessé.
Kollégáik ökológusok, biológusok, agrár és oktatási szakemberek, akiknek nem csak egy izgalmas hobbi a madarászás, hanem munkájuk és egyben életformájuk is. Több éves tudásukat, tapasztalataikat adják át most különböző tudásszintekhez igazítva.

A négy kurzus:

Madárismeret I. képzés – Kezdő madarász, Madárbarát kert képzés, Madárbarát településfejlesztés képzés, Madárbarát gazdálkodó képzés
Bővebb információk és a kurzusok itt érhetők el: https://mme.hu/akademia