Pozsony ismét felidézi koronázási múltját

Ismét Pozsonyi Koronázási Napok, hogy felidézzük Pozsony híres koronázási múltját. Újra átéljük a korabeli események hangulatát. A háromnapos fesztivál július 28–30. között kerül megrendezésre. A város lakosai és látogatói részére egyedülálló lehetőséget kínál, hogy mindenki átérezhesse a koronázási menet, a történelmi városnéző körutak és a kulturális események korhű hangulatát.

Pozsony méltán híres a csaknem 300 évre visszanyúló gazdag történelmi koronázó városi múltjáról. Ezt a híres múltat idézik meg minden évben, eseményekben gazdag kísérőprogramok keretében. A város látogatói és lakosai három napon keresztül élvezhetik a koronázási menetet, harci bemutatókat, kardvívást, illetve a koronázással egybekötött városnézést, valamint a Szent Márton Dómban megrendezésre kerülő orgonakoncertet.

A háromnapos fesztivál július 28-án, pénteken kezdődik, amikor is több alkalommal nyílik lehetőség olyan városnézésre, amely elvezeti a résztvevőket a koronázás jelentős helyszíneire. A város történelmi központján átvonul egy kisebb történelmi díszmenet, amely ízelítőt ad a nagyszabású szombati programból. Pénteken a pozsonyi várban a lovagcsoportok mutatják be a sólyomvadászati technikákat, illetve vívó- és párbajbemutatókra kerül sor. A nézők lantkoncerten vehetnek részt, illetve adott kori táncokat is megtekinthetnek.

Szombaton a BTB idegenvezetői a városnézések keretében már reggeltől Pozsony koronázási múltját fogják bemutatni. A városnézés, ahogyan az már megszokott, több nyelven valósul meg. A városnézésre on-line módon be lehet jelentkezni a BTB weboldalán. A szombati nap csúcsprogramja 15 órakor kezdődik, amikor az ünnepi koronázási menet elindul a pozsonyi várból. Végighalad az óvárosi utcákon keresztül egészen a Fő térre. Ott 16 órakor megkezdődik I. Lipót koronázási programja, melynek részét képezi a solymászbemutató, a ragadozó madarak lóhátról történő vadászatának, a törökellenes harcok, illetve egyéb színházi és vívópárbajok bemutatói.

A szervezésben a pozsonyi Spanyol Nagykövetség is részt vesz, mivel Spanyolország fogja betölteni az EU Tanács soros elnökségi posztját. A program keretében a művészek történetek és táncbemutatók segítségével idézik fel Mária Anna spanyol infánsnő, II. Habsburg Miksa feleségének életútját.

A Szent Márton Dóm – amely a múltban a magyar uralkodók koronázási temploma volt –, több olyan eseménynek is helyszínt ad, amelyek felkeltik a résztvevők figyelmét. A katedrális részét képező Martineum helyiségeiben már pénteken megnyitásra kerül a pozsonyi koronázási napok történelmét bemutató művészi fényképkiállítás. Szombaton és vasárnap a katedrálisban kiállításra kerül a magyar királyi korona másolata, mely a Mikuš Diamonds ékszerészet mestereinek munkája. A katedrális mindhárom nap folyamán nyitva áll majd a nagyközönség előtt, és a tematikus városnézés egyik állomása lesz.

A koronázási napok programja idén is sok lehetőséget/tevékenységet kínál a kisgyermekes családok részére. A gyermekek speciális gyermek városnéző túrán vehetnek részt Tino nyomozóval, és saját címert készíthetnek a Bibiana kézműves műhelyeiben, illetve bábelőadáson vehetnek részt. Ezen kívül bemutatásra kerül néhány történelmi mesterség is, mint a könyvkötészet és az okiratpecsét készítése is. A gyermekek és a felnőttek felülhetnek egy történelmi fa körhintára, vagy saját érmét verhetnek.
A pozsonyi koronázási ünnepség kivételes lehetőséget nyújt minden olyan érdeklődő részére, akik át szeretnék élni a magyar királyok megkoronázása alkalmából szervezett ünnepségek történelmi hangulatát.
Infók: https://www.visitbratislava.com/about/bratislava-tourist-board/