Természetkárosítás a XX. kerületben

A Pilisi Parkerdő Zrt. idén májusban – a hazánkban megrendezésre kerülő atlétikai világbajnokság szervezőivel közösen – 40 facsemetét ültetett el a XX. kerületi Újtelepi Parkerdőben. A faültetés az atlétikai világszövetség, a World Athletics fenntarthatósági stratégiájának és a Pilisi Parkerdő Városierdő-fejlesztési Programjának közös, jelképes akciója volt. Most azonban ismeretlen tettesek a facsemeték kétharmadát elpusztították.

A park elhelyezkedése Budapesten

A Pilisi Parkerdő a terület megújítása során első lépésben az igen jelentős mennyiségű illegális hulladékot szállított el, majd séta- és futóutat alakított ki. Ennek mentén négy helyen sporteszközöket helyezett ki. Megújult a focipálya is, továbbá két letelepedőhely és egy esőbeálló is létesült. Gondoltak a kutyásokra is: nagy területű, úgynevezett agility-eszközökkel ellátott kutyafuttatót építettek.

A napokban megrongált fák ültetése Pesterzsébeten • parkerdo.hu

Az erdőtelepítésnek köszönhetően a városi erdők összes előnyeit élvezhetik a helyi közösségek: az Újtelepi-parkerdő a sportolás és kirándulás mellett a klímavédelemben, a szénmegkötésben vagy a csapadékvíz visszatartásában is fontos szerepet játszik. Az egykor tájseb sikeres rekultivációját bizonyítja, hogy itt már mindennapos vendég a védett mocsári teknős vagy a szintén védett zöld levelibéka.

A közös, ökológiai és turisztikai értéknövelést célzó erőfeszítés kevés, amikor teljesen értelmetlen pusztítással találkozunk.

Ismeretlen tettesek – az eddigi információk szerint – július 1-én este az elültetett 40 facsemetéből csaknem harmincat megrongáltak, illetve elpusztítottak. A Pilisi Parkerdő munkatársai megpróbálják a menthető csemetéket visszametszéssel megőrizni, a megsemmisítettek helyére pedig új csemetéket ültetnek.

Amellett, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, az Újtelepi Parkerdő és minden más helyi közösség figyelmét, részvételét kéri természeti értékeink megőrzése érdekében.