Pozsony ismét megemlékezik koronázó múltjáról

A Bratislava Tourist Board (BTB) ismét megemlékezik Pozsony dicsőséges királyi koronázóvárosi múltjáról. A Pozsonyi Koronázási Napok rendezvényein, amelyekre július 29–31. között kerül sor, a város lakói és látogatói megízlelhetik a koronázási menetek, a történelmi lovagi tornák és a koronázási városnézések korabeli hangulatát.
Pozsony híres gazdag koronázóvárosi múltjáról, amelynek a mai napig emléket állít például a város nevezetessége, a Szt. Márton székesegyház csúcsán lévő híres aranykorona. Ebben a XV. században épült gótikus katedrálisban koronáztak meg tíz királyt, egy királynőt és hét királynét.
Pozsony dicső koronázó múltját idén egy július 29-től 31-ig tartó rendezvénysorozattal idézzük fel. A lakosok és a látogatók a főváros utcáin ismét élvezhetik majd a kor egyedi hangulatát. A BTB változatos koronázási témájú programot állított össze ezekre a napokra.

A Pozsonyi koronázás program résztvevői a vár előtt

Ennek legfontosabb részére július 30-án, szombaton kerül sor. A pozsonyi várból 13 órakor indul el az ünnepi menet a Magyarországról, Csehországból, Lengyelországból érkező és a helyi mintegy 250 résztvevővel.
A felvonulás az Óváros szívében, a Fő téren (Hlavné námestie) ér véget. Itt kerül sor a program keretében 14 és 15 óra között a Szlovák Nemzeti Bank által – Rudolf megkoronázásának 450. évfordulója alkalmából – kiadott gyűjtői érme ünnepélyes átadására.
Az ünnepi pillanatok a Tyršovo nábrežie-n, a Duna ligetfalui partján folytatódnak. 16:30-tól 19 óráig egy nagyszabású lovagi torna és kísérőprogramja várja a nézőket. Akik többet szeretnének megtudni a koronázások történetéről, mindhárom napon, péntektől vasárnapig ingyenes sétán vehetnek részt szlovák, angol, német, magyar vagy ukrán nyelvű vezetéssel. A séta végigvezet a magyar uralkodók koronázásához kötődő legfontosabb helyszíneken. Lehetőség nyílik arra is, hogy többet megtudjanak a Mária Terézia uralkodásához kötődő helyekről, amikor Pozsony példátlan gazdasági és kulturális fellendülést élt át.