Pivovar Hostinec

Ha valaki Szlovákiában, Kassa főutcáján jár és megszomjazik – ami a nyári nagy melegben gyakran előfordul –, látogassa meg a gyönyörű, belvárosi Szent Erzsébet–székesegyház mögött található Pivovar Hostinec sörözőt. A székesegyházhoz hasonlóan, a Hlavna 61. szám alatti, gótikus stílusban épült Lőcsei ház földszintjén működő, komló illatot árasztó sörfőzde igen népszerű a különleges söröket és autentikus helyeket keresők között.

Különlegesség a sörpálinka • Fotó: Pusztay Sándor

Közvetlenül az épület alatt található az az eredeti kőfalaival megmaradt középkori pince, amelyben egymás mellett sorakoznak a fényesen csillogó acéltartályok. Itt a helyszínen készítik, erjesztik ugyanis a legkorszerűbb technikával az unikális Hostinec sört. Amikor a nemes ital elérte a megfelelő érettséget, magas nyomással juttatják fel a földszintre, ahol a csapos pultnál elhelyezett hűtött tárolókba, majd innen a korsókba kerül.

Sörfőző mesterek • Fotó: Pusztay Sándor

A söröző alapkínálata a pilseni és bajor malátából főzött, világos, 12 fokos Hostinska. Más sörfőzdéktől eltérően ez a sör felső erjesztéssel készül. A kínálatban további különleges, fahordóban érlelt, vagy speciális ízesítésű, palackban tárolt sörök, illetve itt készült sörpálinka is kapható.

A sör bemutatása a vendégnek • Fotó: Pusztay Sándor


Az étteremben, vagy a teraszon, a sör mellé természetesen hagyományos szlovák és „divatos” európai ételeket is felszolgálnak. Választható például a levesek között borscs, a főételeknél káposztás vagy brindzás sztrapacska sertéspofával, esetleg a ropogósra sült borda barbecue szósszal.

A céklából készült borscs • Fotó: Pusztay Sándor

Ha a sör mellé valaki a kolbászt kívánja meg, a Hostinecben biztos lehet abban, hogy azt házi tenyésztésű mangalica húsból készítették.

A vendégek kedvence a malachús zöldségágyon • Fotó: Pusztay Sándor