Szezonális lezárások kezdődtek a Tátrában

A természet alpesi környezetben pihen a következő félévben: a Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP) 2024. június 14-ig szezonális lezárás van érvényben. A túraútvonalak egy részén a lezárásra elsősorban azért van szükség, hogy az alpesi környezetben a természet szünetet tartson a látogatók rohamától védve.
– Az alpesi terület, beleértve a hivatalosan elérhető csúcsokhoz és nyergekhez vezető kijelölt ösvényeket, jövő év június közepéig zárva lesz a turisták előtt. A Hunfaly-völgyi menedékház (Chatou pod Rysmi) alatti lezárás a Menguszfalvi-völgyben található Nad Zabí potok kereszteződésétől kezdődik. A TANAP legmagasabb régióiból a turizmus kizárásának oka elsősorban a ritka állatfajok védelme, amelyek megérdemlik a békés téli szezont. Az állatok kimerültek az élelemhiány miatt, és tavasszal fiatalok jönnek világra. Az állatvilág mellett nem szabad elfelejteni a terep és a lágyszárú borítás tavaszi és nyári fordulóján való labilitását, különösen a nyergek érzékeny területein és a csúcsok közelében – érvelt Pavol Majko, a TANAP igazgatója.

A Tátrában elhunyt turisták és hegymászók emléktáblái a Szimbolikus Temetőben

A szezonális bezárás az 1980/1981-es szezonban lépett hatályba. Annak a helyzetnek a következménye volt, amikor a múlt század ’70-es éveiben a turizmus szintje meghaladta a természeti környezet teherbíró képességének határát a TANAP akkori vezetése szerint. Ez a döntés nyolc hónapig tartó lezárást okozott az alpesi nyergekhez és a Tátra csúcsaihoz vezető ösvényeken. Később, rendelettel lerövidítették a szezonális bezárást június 30-ról június 15-re. Jelenleg az intézkedést az Eperjesi Járási Hivatal 2017-es rendelete szabályozza, amely november 1. és június 14. között korlátozza a Tátrai Nemzeti Park egyes részeihez való nyilvános hozzáférést.

A Szimbolikus Temető újrazsindejezett kápolnája

Tervezés alatt áll az új látogatási szabályok bevezetése, mely rövidebb szezonális bezárást irányozna elő, ami május 31-én érne véget – tették hozzá a természetvédők. Azonban még mindig elérhető az összes alpesi kunyhó, kivéve a Hunfaly-völgyi menedékház (Chatou pod Rysmi). Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a Poprádi-tó melletti Szimbolikus Temető (Symbolicky cintorín pri Popradskom plese) is a zárlat alá esik. Az odavezető ösvény is egyike azon túraútvonalaknak, amelyek a téli szezonális tilalom alá esnek.

A Szimbolikus Temető egy másik részlete