Tavaszi programok Vácon

Mindössze fél órára Budapesttől, Vác, a varázslatos Duna-parti barokk kisváros, tavaszi kiruccanásokra tökéletes választás. Megközelíthető kerékpárral vagy vonattal, de április végétől akár szárnyashajóval is. A városfelfedező kirándulást néhány egyedülálló kiállítás fűszerezi meg.
Sajdik szerint Petőfi – időszaki kiállítás a Sajdik Gyűjteményben: Vác Főterén található állandó kiállítás mintegy 130 eredeti alkotáson keresztül mutatja be Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista eddigi életművét. A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan a Pannónia-ház emeletén megnyílt a Sajdik szerint Petőfi című időszaki kiállítás, amely a grafikus könyvillusztrációit mutatja be és május 14-ig látogatható.
„Mindig nyíló virágok” – A pécsi Janus Pannonius Múzeum vendégkiállítása: A főtéri Elefántos házban április 22-től szeptember 30-ig egy ritkán látott, kulturális csemegével várnak. Zsolnay Teréz és Zsolnay Júlia – Zsolnay Vilmos lányai – néprajzi öröksége kerül bemutatásra. A kiállításon látható főkötők motívumai visszatükröződnek a bemutatott Zsolnay kerámiákon, mindezt kiegészítik Zsolnay Júlia festményei.
Memento Mori – 1994-ben a váci Fehérek templomának helyreállítási munkálatai során egy befalazott kriptát találtak, amely 262 koporsót rejtett. A koporsókban kiszáradva, természetes úton mumifikálódva, díszes halotti öltözettükben megmaradtak a holttestek. A tárlaton három múmia is látható, valamint a sírokban talált temetkezési kegytárgyak és koporsók.
Még több információ, váci programok, látnivalók: https://visitvac.hu