toptúra hírlevél 2023/9 – 2023. április 24.

Elkészült a Nemzeti Kerékpáros Stratégia

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ több civil szervezet közreműködésével együtt elkészítette a Nemzeti Kerékpáros Stratégiát – jelentette be Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár. A stratégia 2030-ig jelöli ki a kerékpáros közlekedés fejlesztésének céljait. A stratégiát társadalmi vitát követően véglegesítik; az észrevételeket május 22-éig várják és beépítik az anyagba. Révész Máriusz emlékeztetett arra, hogy 2016 óta gazdája a területnek, és az elmúlt hat évben számos fejlesztés történt: kerékpárutak épültek, elfogadtak egy KRESZ-módosítási csomagot. Azt is eredményként értékelte, hogy Magyarországra sikerült hozni a Giro d’Italia versenyt.

Ugyanakkor szükségessé vált egy olyan anyag elkészítése, amely megfogalmazza a célokat, a fejlesztés irányait, ez valósult meg most. Ebben a stratégiában 30 intézkedési sort fogalmaztak meg, ami tartalmazza az infrastruktúra kiépítését, a kerékpáros turizmust, a kerékpáros munkába járás ösztönzését és a kerékpárgyártást is – sorolta Révész Máriusz.
Berencsi Miklós, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ projektigazgatója hangsúlyozta: céljuk, hogy 2030-ra a kerékpár közvetlen, biztonságos, a gépkocsival szemben valós alternatívát jelentő közlekedési eszközzé váljon.
Ezt négy témakör, a kerékpáros munkába járás, a turizmus, a közlekedésbiztonság, illetve a képzés és szemléletformálás köré csoportosítva fogalmazzák meg. A többi között szeretnék valamennyi olyan utat kerékpározhatóvá tenni, ahol alapvetően nem tiltott a kerékpározás, illetve előirányozzák 16 kerékpáros turisztikai térség megvalósítását. Továbbá pénzügyi ösztönzőket is javasolnak a munkáltatóknak és az iskoláknak a kerékpáros közlekedés támogatására; szintén javasolják egy kerékpárgyártó-ipari klaszter létrehozását – sorolta. A célok megvalósításának költségigénye 248 milliárd forint – mondta a projektigazgató.

Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke konkrétnak, számonkérhetőnek és megvalósíthatónak nevezte a stratégiát. Közlése szerint a méréseik azt mutatják, hogy a kerékpárt az emberek 90 százaléka alapvető közlekedésre használja és csak 10 százaléka turisztikai céllal. Az emberek 16 százaléka számára a kerékpár az elsődleges közlekedési eszköz.
Ebben a helyzetben sérelmezik, hogy a közlekedésre fordítható költségvetési és uniós forrásokból csupán egy százalék jut a kerékpáros közlekedés fejlesztésére.
Remélhetőleg a stratégia megfordítja azt a folyamatot, hogy a vidéki kistelepüléseken egyre többen hagynak fel a kerékpáros közlekedéssel és ülnek autóba.

Máltai Jazz Fesztivál

A Festivals Malta és a Nemzeti Örökségvédelmi, Művészeti és Önkormányzati Minisztérium idén 33. alkalommal rendezi meg a Máltai Jazz Fesztivált. A Fesztivál, mely szinergiát kíván teremteni a feltörekvő és a vezető zenészek között, a Festivals Malta portfóliójának legkiemelkedőbb nemzeti és nemzetközi eseménye. A fesztivál július 10-én veszi kezdetét az Embassy Hotelben Daniel Sant, William Smith és Dean Montanaro nyitókoncertjével. A fesztiválhét esti koncertekkel folytatódik a Valletta City Theatre-ben, a The New York Blue Quintet műsorával, amelyről köztudott, hogy a hard bop hagyomány egyik legfontosabb képviselője New York legjobbjainak, Joe Magnarelli és Jeb Patton közreműködésével.

A művészeti vezető, Sandro Zerafa nyilatkozata szerint „A fesztivál egyedülálló Európában, és ismertsége egyre nő. Egyike azon ritka kulturális eseményeknek, amely a művészi kiválóságot és a népszerűséget ötvözik. Egy olyan korszakban, amikor a jazzfesztiválok felhígulnak, és eltávolodnak a jazztől, a Máltai Jazzfesztivál megőrizte művészi integritását, miközben egyre újabb közönséget vonz.”
Az idei év egyik főszereplője a 23 éves, a legjobb új előadónak és a legjobb vokális jazzalbumnak járó  Grammy-díjjal díjazott, Samara Joy. Nagy reményeket fűznek az ifjú művész zenei karrierjéhez. Samara Joy július 14-én lép fel a Ta’ Liesse-ben. Ugyanezen az estén áll színpadra Immanuel Wilkins, énekes, szaxofonos és Blue Note előadó is.
A Máltai Jazz Fesztiválon a világ egyik legelismertebb trombitásaként ismert Raynald Colom, valamint Kurt Rosenwinkel kvartettje, Greg Hutchinson, Doug Weiss és Nicola Andrio is helyet kap. A Laurent Coq Trio és a vezető férfi jazz énekes, Kurt Elling is várhatóan visszatér a Fesztiválra. Elling, valamint Charlie Hunter gitáros és zenekara bemutatja funk és soul projektjüket, a SUPERBLUE-t. A helyi jazz veteránja, Paul Giordimaina és triója a néhai Charles ‘City’ Gatt előtt tiszteleg, az Ukrajnában élő máltai szaxofonos, Carlo Muscat és kvartettje pedig Carlo Wool című albumáról ad elő.

A jam session-ök hagyománnyá váltak, a helyi Offbeat jazz bárban tartják. Ezek az ingyenes jam session-ök nagyban hozzájárulnak a hozzáértő jazz közösség kialakulásához. A fesztivál lehetőséget biztosít a jazz rajongóinak és fiatal zenészeknek, hogy ingyenes mesterkurzusokon vegyenek részt professzionális jazz zenészekkel, akik betekintést nyújtanak a jazz stílusaiba és technikáiba – a fesztivál idén Immanuel Wilkins, Laurent Coq, Francesco Ciniglio, Jep Patton és John Magnarelli (Blue Note Collective) mesterkurzusait kínálja többek között.
A Máltai Jazz Fesztivál Vallettában kerül megrendezésre július 10. és 15. között. További információk: www.festivals.mt/mjf

Kerti programok a Folly Arborétumban

Áprilistól új, interaktív kerti programokat szervez a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat. A látogatók rendhagyó módon ismerhetik meg a lenyűgöző balatoni panorámával rendelkező, 120 éves kert gyógyfüveit, megkóstolhatják gyógyteáit, bekémlelhetnek a madárodúkba, és megtudhatják, hogyan készülnek a Folly díjnyertes borai. Sőt, az is kiderül majd, hogyan kell maglabdacsot formázni, és mire jó a FollyRoll. 

Citromfű, galagonya, hibiszkusz, levendula, vörös szőlő, komló és kamilla – ezekből az alkotóelemekből áll a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat Follyum névre keresztelt teakeveréke. Többek között ezt a gyógyteát is megkóstolhatják azok a látogatók, akik részt vesznek a Balaton édenkertjeként is ismert, öthektáros arborétum „Folly Herba Programján”. A teakóstolással egybekötött sétán megismerhetik a kert gyógyító füveit, és azt is megtudhatják, melyik gyógynövényt mire és hogyan érdemes használni.
A gyógynövényeken túl a borászat iránt érdeklődők új szemszögből, a tőkék között sétálva ismerhetik meg a honos szőlőfajtákat – így például a szürkebarátot, az ottonel muskotályt, a kéknyelűt, a rajnai rizlinget, a budai zöldet vagy az olaszrizlinget. A séta végén, a pincelátogatáson bepillantást nyerhetnek abba is, hogyan készülnek a Folly díjnyertes borai – amelyek közül a 2020-as Rajnai rizling alig néhány hete érdemelte ki a legnevesebb német borverseny, a Berliner Wine Trophy aranyérmét.

A „Kertem és egyéb állatfajták” elnevezésű interaktív programon az arborétum hasznos állatai kerülnek a középpontba. Olyan kérdésekre is választ kaphatnak a látogatók, mint hogy miért nyílik a madárodúk nyílása mindig dél vagy kelet felé, vagy hogy hogyan védik a kertet a denevérek és az énekesmadarak, például a verebek, a cinegék, a feketerigók. A kerti séta ifjabb és idősebb résztvevői bekémlelhetnek a madár- és denevérodúkba, az érdeklődők pedig egyszerű alapanyagokból a virágbeporzó rovarok csalogatására alkalmas rovarhotelt készíthetnek.
A rovarok, az énekesmadarak és a denevérek jól érzik magukat, csakúgy, mint a növényritkaságok: a Folly Arborétum területén többszázféle tűlevelű, lombos fa- és cserjeféle, valamint több ezer tő évelő virul. A Kertészkedjünk! workshop résztvevői megtudhatják, hogyan lesz egy magból az évek során több méter magas fa, mi a titka a sikeres ültetésnek, nevelésnek, és hogyan érdemes gondozni a növényeket. Follyrollt, vagyis egy maglabdacsot is készíthetnek, amelyet agyagporból, vízből és tőzegből gyúrnak össze, a közepébe ciprus, atlaszcédrus és himalájai cédrus magvait rejtve. A maglabdacsokat a látogatók hazavihetik, és otthon fát nevelhetnek belőlük.