toptúra hírlevél 2023/25 – 2023. december 4.

Megnyílt a Kassai Mesés Karácsony

Ha Ön is izgatottan várja már a karácsonyt, élvezze a varázslatos adventi hangulatot idén Kassán a Mesés Karácsonyon, amely gazdag programkínálattal és csodás díszkivilágítással várja a látogatókat. Kassa néhány óra alatt kényelmesen elérhető Magyarországról autóval, vonattal vagy busszal. Érdemes legalább egy hosszú hétvégét eltölteni Kassán, de más városok, vagy akár a Magas-Tátra meglátogatásával inkább egy hetes utat tervezzünk. Mire számíthatunk idén Kassán?

A Kassai Mesés Karácsony kitűnő lehetőség egy új utazási élményre a közeli Magyarországról. A vásárt december 1-jén nyitották meg, és a kísérő rendezvények, színes programok december 23-ig tartanak. Karácsony után a vásár és a programsorozat egészen az év végéig – beleértve a szilvesztert is – folytatódik. A változatos zenei, színházi és táncprogramok mindig 17:00 órakor kezdődnek és 21:00 óráig tartanak, pénteken és szombaton pedig 22:00 óráig szórakoztatják a közönséget. A Kassai Mesés Karácsonyt idén ismét gazdagítja a kolosszális karácsonyfa, valamint a Fő utca és a történelmi központ közeli utcáinak mágikus karácsonyi fénydekorációja.

Az advent nem lenne igazi a karácsonyi vásárok nélkül, amelyek különleges, mesés hangulatot teremtenek a városban. Idén a Fő utcán összesen 45 stand kínál frissítőket, karácsonyi specialitásokat, kézműves ajándékokat. Sok stand kézzel készített gyertyákkal, mézeskalácsokkal, kerámiával és számos egyedi termékkel varázsolja el a nézelődőket. Érdemes elkalandozni a közeli udvarokba és terekre is, ahol a zene, az ízletes specialitások illata és a karácsonyi fények életre kelnek. Kóstolja meg a helyi híres loksha-t mákkal vagy bryndzával, a lángost vagy az illatos kürtőskalácsot, de bizonyára a forralt bor is jól fog esni. Séta közben érdemes megállni a kézzel faragott fa Betlehemnél, az Adventi koszorúnál a Szent Erzsébet-dóm mellett, vagy felülni az óriáskerékre és felülről csodálni meg a várost.

Tervezze meg látogatását Kelet-Szlovákia fővárosába már ma otthonának kényelméből. Az aktuális programok és a Kassai Mesés Karácsonnyal kapcsolatos minden információ megtalálható a Visit Košice weboldalán: www.visitkosice.org/en

Kihirdették az Év Kerékpárosbarát Szolgáltatóját

Idén először választották meg az Év Kerékpárosbarát Szolgáltatóját. A nyertest a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) ingyenesen letölthető Kerékpárosbarát applikációjában megtalálható biciklisbarát szolgáltatói közül választotta ki: a békéscsabai Arcanum Hotel kapta toronymagasan a legtöbb szavazatot.

A díjat a Kerékpárosbarát hálózat támogatója, az Aktív Magyarország által szervezett kétnapos konferencián adták át. Az ingyenesen letölthető Kerékpárosbarát applikáció másfél éve segíti a kerékpárosoknak megtervezni a túraútvonalakat, de nyomon követhetjük rajta azt is, hogy mely szolgáltatónál milyen ellátásban lehet része a tekerőknek: hol van szervizpont, szállás, vagy éppen vízvételi lehetőség. Külön érdekesség, hogy a hotel épp az év kerékpárútja, a Wenckheim-kerékpárút közvetlen szomszédságában található.

A szálloda szemléletét mindig a vendégközpontúság, kedvesség és közvetlenség jellemzi, a vendégeik visszajelzéseire támaszkodva pedig folyamatosan fejlesztik és bővítik a már meglévő kerékpárosbarát szolgáltatásaikat: tágas tárolóhelyeket biztosítanak a kerékpároknak, kávét és hideg túracsomagot készítenek a korán kelő túrázóknak, segítséget nyújtanak szervizelésben, és díjmentesen biztosítanak 30 darab cruiser kerékpárt a felfedeződnek. 
A győztes mellett további nyolc magas szintű kerékpárosbarát szolgáltató jutott a döntőbe: a Bringiton Coffee&Bikes, az Erdődy Vendégház, az Etyeki Kúria Borászat, a Lépcső Bisztró, az Öko-Park Panzió, Kemping és Rendezvényközpont, a Rábensteiner Kávézó és Panzió, a Tersztyánszky Bisztró, valamint a Tündérsziget Ökopark és Szigetköz Élményközpont. A Kerékpárosbarát applikációban feltüntetett közel 800 szolgáltató mindegyikének meghatározott kritériumoknak kell megfelelnie, hogy megkaphassák ezt a titulust, mint például a biztonságos kerékpártárolás, a szervizpont vagy vízvételi lehetőség.

Karakteres borok az Esterházy Borászatból

A bor mindig is szorosan kapcsolódott az Esterházyakhoz. Az első számlák 1652-ből származnak, a borászati feljegyzések pedig egészen 1758-ig nyúlnak vissza. Az összes szőlőterületen 2019 óta biogazdálkodás folyik. A szőlőtermesztés „kíméletes metszés” szabályai alapján, a szüretelés pedig kézzel történik. A termőtalaj saját komposzt használatával újul meg és speciális ültetés gondoskodik a fajtasokszínűségről és életteli zamatosságról.

A borászatban többnyire saját, a Lajta-hegységből származó tölgyfát, nemesacél-, amfóra- és gránittartályokat használunk a tároláshoz. 2023 óta három, egyenként 3.800 literes betontojást is felállítottunk, melyek alapanyaga a saját bazaltbányánkból, Paulibergről származik és a jó öreg kosárprés is rendszeres használatban van. Az eredmény: egyértelműen beazonosítható, sajátos, karakteres és autentikus borok a Lajta-hegységből.

A borászat multikulturális csapatát a KnowHow mellett a bátorság és a kreativitás is jellemzi. A kékfrankosból Amarone-, Beaujolais- vagy portói stílusban készülnek fantasztikus „projektborok”, de a kínálatban megtalálhatók a kitűnő minőségű natúr- és narancsborok is. Tiszta szívvel ajánljuk a trausdorfi borászat bortúráját – előzetes bejelentkezés után magyarul is! További információk: www.esterhazywein.at