toptúra hírlevél 2023/3 – 2023. január 30.

Új turistaházat adtak át Vas megyében

Az Országos Kéktúra Vas megyei szakaszát teljesítő turisták számára nagyszerű hírt közölt a Szombathelyi Erdészet. Új turistaházat avattak a Sárvári Erdészethez tartozó területükön. A 8 szobás, 16 férőhelyes – megújuló energiát is használó – szálláshellyel a Farkas-erdő közepén található Káld-Hidegkúti Ökoturisztikai Központ gyarapodott.

Vas megye legnagyobb, több mint 7000 hektáros összefüggő erdőtömbje eddig is jó lehetőséget kínált a kikapcsolódásra, és igyekezett hozzájárulni a közjóléti funkció egyre színvonalasabb kiszolgálásához. A térség állami erdőgazdálkodója, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által 2022 végére megvalósított fejlesztés tovább növelte a szolgáltatások színvonalát és a térség turisztikai vonzerejét, újabb 16 fővel bővítve az elszállásolható vendégek számát az Országos Kéktúra útvonalán fekvő szálláshelyen.

Az új turistaház köré több mint 300, télen díszítő növénykülönlegesség került a fagyok előtt. A szálláshely környezetét díszítő növények több mint 35 fajtát képviselnek. Ezek leginkább télen pompáznak, az év többi részében pedig a Farkas-erdő nyújthat felejthetetlen emlékeket a szállóvendégeknek.
Az épület és az erdő között őshonos növények kaptak helyet: tiszafa, boróka, berkenyék, hársak, homoktövis, cserszömörce, kecskerágó, húsos som. Az előkertben pedig télen virágzó, vagy kérgükkel, vesszejükkel díszítő örökzöldeket ültettek el. A téli bangita az év leghidegebb hónapjaiban virágzik, majd tavasztól kék bogyókkal díszít. Ezüstfa, narancssárga vesszejű japán juhar, tűzvörös levelű imafüzér fa, abélia, törpe magyal, korallberkenye, babérmeggy és krétakérgű himalájai nyír is került ide. Télen is attraktív lesz a díszkert.

A parkerdő 2015-ben a közel 20 méter magas, vasi szoknyás haranglábak mintájára, fából készült Scherg Lőrinc-kilátóval gazdagodott.. A magasból jól látszik a Kemeneshát, a Ság-hegy, a Kis-Somlyó, de még a Somló és tiszta időben a Bakony is.
Az állami erdőgazdasági cégcsoport évente legalább két milliárd forintot fordít közvetlen természetvédelmi célú feladatokra, további 4 milliárd forintot pedig az ökoturisztikai hálózat elemeinek fenntartására, mely összegek befektetést jelentenek a jövőbe.
Az állami erdőkben több mint 11 ezer kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot használhatnak a kirándulók. Emellett mintegy 1200 kilométer kerékpározásra és csaknem 400 kilométer lovaglásra kijelölt erdei út várja az érdeklődőket
A karantén idején megnövekedett látogatószám az elmúlt évekre is jellemző maradt. Évente kétszer-háromszor több alkalommal látogatnak el a magyar emberek az erdőkbe, mint korábban. Éppen ezért a kormány az erdőgazdaságok számára továbbra is elvárásként fogalmazza meg az ökoturisztikai infrastruktúra fejlesztését és megfelelő színvonalú fenntartását – olvasható az AM közleményében.

Beutazási illeték Thaiföldre

A Thaiföldre készülő turisták számíthatnak arra, hogy júniustól több mint 8 eurónak megfelelő illetéket kell fizetniük a beutazáshoz. A külföldi látogatók által fizetendő, mintegy 8,4 eurónak megfelelő összeget (300 baht) nagyobb részben a turisztikai desztinációk fejlesztésére akarja fordítani az ország, valamint egy részét a nemzetközi turisták biztosítási fedezetére különítenék el.

Phiphat Ratchakitprakarn idegenforgalmi és sportminiszter a Bangkok Postnak azt nyilatkozta, hogy az illeték megfizetése alól a munkavállalói vízummal rendelkező külföldiek és a határ menti ingázók mentesülhetnek majd. A javaslatot a kormánynak még el kell fogadnia.
Thaiföld 2023-ban mintegy 25 millió turistára számít. 2022-ben 11,8 millió turistát fogadott a délkelet-ázsiai ország. A thai turisztikai minisztérium 2027-ig évi 80 millióra szeretné felemelni a külföldi látogatók számát, ez kétszerese lenne a pandémia előtti látogatószámnak, és több, mint Thaiföld lakosainak a száma (amely jelenleg több mint 70 millió).

A turizmus Thaiföld második legfontosabb ágazata, és a pandémia előtt 12 százalékkal járult hozzá a GDP-hez. Thaiföld június 1-jétől készül bevezetni a régóta tervezett turisztikai beutazási illetéket – írja a travelnews.ch Korábbi értesülések szerint az illetéket a repülőjegyek árába építenék be. 

Új, digitális túraútvonal Kiskőrösön

Okostelefonnal végigjárható Várostörténeti Digitális Túraútvonalat adtak át, megnyitott a János Vitéz park, és kétnyelvű versautomata kapott helyet a főtér közelében Kiskőrösön. Így számos új, a térség turizmusának fellendülését támogató projekt valósult meg. Elkészült a város első turisztikai kisfilmje is, ami a legizgalmasabb helyi látnivalókon és helyszíneken kalauzolja végig nézőit.

A 2022-23-as Petőfi 200 programsorozat kapcsán Kiskőrös turisztikai fejlesztések sorát valósította meg; új kiállítást mutatott be a Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum, a János Vitéz Látogatóközpont helyszíne pedig egy játszóparkkal is kiegészült. A város történetével egy QR kódokkal ellátott, szórakoztató digitális túraútvonalon keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók. A Petőfi szülőház szomszédságában lévő Műfordítói Szoborpark bejáratánál elhelyezett versautomatán pedig több nyelven hallgathatják meg a legismertebb Petőfi-verseket.

Megújult a város turisztikai weboldala, amely a kiskőrösi kistérség kulturális, gasztronómiai és természeti élményeit egységes arculattal, átlátható és felhasználóbarát formában mutatja be. A honlap és arculat megújításáért a Mitte Communications felelt. A hétvégi kikapcsolódásra vágyó belföldi turisták szálláslehetőségeket és egy speciális csomagajánlatot is megismerhetnek a honlapon. A kiskőrösi kedvezményekkel olyan kulturális és szabadidős intézmények látogathatók, mint a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, a Képzőművészeti és Néprajzi Látványtár, a Szlovák Tájház, a János Vitéz Látogatóközpont és a Rónaszéki Fürdő.
További információk Kiskőrös turisztikai honlapján érhetők el: https://kiskorosturizmus.hu/
A város első turisztikai ajánló filmjének tervezése és kivitelezése a MITTE feladatai közé tartozott. A dinamikus vágásokra, feliratokra és grafikákra épülő videó egy fiatal család szemszögéből mutatja be azokat a kulturális, gasztronómiai és hagyományőrző programokat, amelyek különlegessé teszik Kiskőrös városát. A film a Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum új kiállításától kezdve a hagyományőrző Szlovák Tájházon át a gyógyvíz minősítéssel rendelkező fürdőn keresztül az országszerte ismert kiskőrösi borkultúráig kalauzol végig egy, a városban töltött hosszú hétvége sokszínű programjain. A látogatók nemcsak Kiskőrös, de a térség természeti értékeit is élvezhetik a környékbeli gyalogos és kerékpárutakon, valamint lovas farmokon.
Turisztikai kisfilm: https://www.youtube.com/watch?v=FPQei1xMZRk