toptúra hírlevél 2024/5 – 2024. március 4.

Jubilál Szolnok vasúti kiállítása

Csaknem kétezer négyzetméteren tíznél is több terepasztallal várják a látogatókat a 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A látogatók vasúti utazási okmányok készítésével tehetik emlékezetessé a jubileumi kiállítás élményeit.

A Magyar LEGO Vasút Klub terepasztalán található építmények a cég által gyártott építőkockákból állnak össze. Megtalálhatók lesznek a mai modern motorvonatok, a hagyományos kocsik és a gőzöskorszak vasúti járművei is. A vonatok számára mintegy 170 méter vágányt építettek, amely négy állomásból, egy kétvágányú fővonali pályából és egy mellékvonalból áll.
A VOKE Szolnoki Vasútmodellező Klub H0 építési nagyságú, magyar modulszabvány szerint épülő terepasztalait digitális vezérléssel látták el. A vonatokat wifin keresztül, vezeték nélküli egerekkel és okoseszközökkel irányítják. A 47 elemet számláló rendszerből 44-et állítanak ki márciusban. Fiktív, magyar jellegű tájat modelleznek, amelybe beletartozik „Mucsaröcsöge” kétvágányú, fővonali állomása, valamint „Epres” fővonali megállóhely is. A modulokon több mozgó figura és interaktív jelenet lesz.
A kulturális központ közleménye szerint újra lesz jelen Kondor Balázs gyűjteménye, a Szolnoki Vasúti Almárium. A tárlaton várótermi enteriőrök és a MÁV-Start égisze alatt reneszánszát élő Utasellátó étterem hangulata elevenedik meg.

A Veresegyházi Vasútmodellező Klub terepasztalainak fő témája az 1988-as újravillamosítás előtti Rákospalota-Újpest-Veresegyház-Vác vasútvonal Veresegyház és Csomád állomásai és azok környezete. Ehhez készült több modul, például Szécsény, Ó-Szolnok, de a korábbi valóságnak emléket állítva készültek el a Nógrádkövesd, Balatonfenyves és Püspökladány modulok. További asztalaik, az Északi és a Déli rendező pályaudvar, teljesen a fantázia alapján készültek, a Fűtőház modul pedig valós alapon. Asztalaik teljesen analóg rendszerben működnek.
A Free-MoN Szolnok – Kádár Zoltán és családja terepasztala az amerikai vasutakat, elsődlegesen a Union Pacific teher- és az Amtrak utasszállító társaság nyugati parti vonalait tükrözi. Néhány éve kezdtek 3D nyomtatási technológiával egyedi járműveket, épületeket, jeleneteket és vasúti szerelvényeket készíteni, ami még különlegesebbé teszi digitális vezérlésű terepasztalukat. A Hild téren szintén a család által épített SW8 (1:8 méretarányú) tolatómozdony várja a vasút legkisebb szerelmeseit.
A „G” Vasútmodellező Baráti Kör 54 négyzetméteren mutatja be a kerti vasút világát: német, osztrák, svájci, amerikai és magyar vasúti járművek modelljei futnak vegyesen. A fő méretarány 1:22,5, de az 1:13-tól az 1:29 méretarányig állítanak ki. Három pályán három vonat tud egymástól függetlenül, egyidejűleg közlekedni. A járművek digitális vezérlésének köszönhetően számos hang-, fény- és füsthatás teszi teljessé a játékélményt. A kiállításon idén is lesz jótékonysági játékgyűjtés, valamint több gyermekfoglalkoztató.

A Szent Lőrinc templom rejtett kincsei Birguban

Nyitott hétvégét tartanak a Szent Lőrinc plébánia komplexumban Birgu városában, Máltán, ahol a hit és a történelem ad randevút a kultúrának 2024. április 26-28-án. A látogatóknak életre szóló élményben lesz részük, miközben a nagyközönség előtt általában zárva tartó helyeket ismerhetik meg. Az eseményt a Szt. Lőrinc plébánia templom szervezi.

Sokan nem ismerik az egyházi komplexum falai mögött megbújó kincseket, értékeket. A templom az első plébánia templomok egyike volt, Roger gróf alapította 1530-ban, amikor a Szent János rendi lovagok letelepedtek Máltán. Itt tett ünnepélyes esküt a lovagrend újonnan választott nagymestere és itt csendült fel a Te Deum a Nagy Ostromot követően, amikor a lovagok és a máltaiak győzelmet arattak a török seregek felett, ekkor lett Birgu városa Citta’ Vittoriosa, azaz a győzedelmes város. Miután a lovagok elhagyták Birgut és Vallettába költöztek, a pápai delegátus és az inkvizítorok temploma lett, akik 200 évig birtokolták és használták.

A rendezvény során bemutatásra kerül a Káptalanház, ahol megtekinthető a „Palma Vecchio”, régi kéziratok és relikviák társaságában; a Plébánia Múzeum a Szent József oratóriumban; a Bizánci Kápolna, amit a lovagokkal Rodoszról ide érkező emberek építettek 1530-ban, és itt található La Valett nagymester kardja, amit az 1565-ös csatában használt és amit a damaszkuszi mi asszonyunknak hálaajándékként hagyott a kápolnában. A Szt. Lőrinc plébánia alatt található 4 kripta is megtekinthető a templom alapkövével egyetemben. Ezen kívül a harangtoronyba is fel lehet menni, ami a környék legmagasabb építménye és ahonnan pazar kilátás nyílik a Nagy Kikötőre és Vallettára.
A helyszíneket és a rejtett kincseket felkészült tárlatvezetők segítségével lehet felfedezni. A hétvége különleges programsorozata előadásokkal, orgona- és kórusestekkel, dokumentumfilmekkel és szabadtéri mozival kiegészítve kerül megrendezésre, garantálva a különleges élményt. Belépődíj 5 EURO.

Gyűjthető a medvehagyma

Az ország legismertebb medvehagyma termő területét, a Mecseket hamarosan ellepi a medvehagyma – az első zöld levélkék már februárban megjelentek, idén is bőséges termés várható. Friss, finom íze mellett sokféle jótékony étrendi hatással bír, fogyasztása kedvezően hat többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre, éppen ezért a gyűjtése sokak kedvelt tavaszi elfoglaltsága. A gyűjtésre vonatkozó szabályok nem változtak.

Az ország legismertebb medvehagyma-termő területe a Mecsek – márciusra várható, hogy az erdőt ellepi a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény. A medvehagyma szezon közeledtét jelzi az is, hogy a Mecsekerdő Zrt., mint az érintett területek kezelője,  már kiadta a gyűjtésre vonatkozó, aktuális tájékoztatóját. Eszerint a tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt, a társaság továbbra is a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében jár el, amely szerint állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta fejenként 2 kilogramm mennyiségű gomba, gyógynövény – így medvehagyma-levél is – gyűjthető külön engedély nélkül.

Hangsúlyozzák, hogy a védett természeti területre nem adnak ki medvehagyma gyűjtési engedélyt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsai szerint akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.