Toptura.hu hírlevél 2021/24.

Vlkolinec Falumúzeum

A Nagy-Fátrában (Velká Fatra) Rózsahegytől (Ruzomberok) délre emelkedik az 1099 méter magas Sidorovo-hegy. A magassága nem különleges és a neve sem ismert nagyon, azonban a falumúzeumáról ismert Vlkolinec látképét a legtöbbször ezzel a heggyel szokták fotózni.

Utcarészlet • Fotó: Máté István

A hegytetőről remek panoráma kínálkozik a környékre, ahova a sárga jelzés mentén a faluból bő egy órás gyaloglással kaptathatunk fel. Egy másik lehetséges útvonal Rózsahegy városából a piros jelzésű túraút. Ezen a 911 méter magas Nagy-szikla (Velká skala) hegyen keresztül két órára van szükség a feljutáshoz.

Vlkolinec (Farkasd) varázslatos kis falu, amely vélhetően a környéken gyakran előfordult farkasokról kapta a nevét. (Vlk=farkas). Itt található Szlovákia legjobb állapotban fennmaradt népi építészeti műemlék rezervátuma, amely nem igazán skanzen, mivel még, mintegy húsz lakos él ebben az egyedülálló községben. Eredeti faépítményeinek köszönhetően a falu 1993-ban felkerült az UNESCO Világörökség listájára.

Harangláb • Fotó: Máté István

A szép fekvésű falu lakói főleg hegyi pásztorkodásból és favágásból éltek. Mivel jól értettek a fa megmunkálásához, abból építették házaikat is. Napjainkban negyven kőlapon épült ház, agyaggal tapasztott zsindelytetős gerendaházat lehet megfigyelni. Ezen túlmenően látható még az 1770-ben épült fa harangláb, az 1860-ban ácsolt kút, valamint a barokk-klasszicista római katolikus Szűz Mária látogatása Templom.

Beutazás Franciaországba

Szeptember végétől már a két kínai Sinopharm vakcinát is elfogadják Franciaországban, ha harmadik oltásként egy Pfizert vagy Modernát kapott az adott személy!

Ez esetben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert vakcinák – Sinopharm vagy Sinovac – két adagjának beadását követően harmadikként felvett mRNS vakcina (Pfizer vagy Moderna) beadása után 7 nappal állítható ki az uniós védettségi igazolás.

Az orosz Spoutnik oltásra ez a rendelkezés továbbra sem érvényes!

Aktuális Covid-információk a magyar nyelvű france.fr oldalon https://at.france.fr/hu/hasznos-informaciok/koronavirus-covid-franciaorszagi-helyzet

Csillagközi utazás

A napokban jelent meg Varga Dániel Magányos csillag című, nagy lélegzetű, izgalmas sci-fi regénye. A sodró lendületű regényben kiderül, hogy a 27. század közepére az ember uralja a galaxis háromnegyedét. A fény sebességének leküzdhetetlen korlátját megkerülve, egy Átjárórendszer nyit kaput a diadalmas faj számára a végtelen meghódításához. Az egymással versengő szuperhatalmak egyformán tisztelik és védik a nehezen kiépített útvonalak pótolhatatlan pilléreit.

Azonban megtörténik az elképzelhetetlen – a Feminista Államszövetség és ősellensége, az apajogú Unió csillaghatárán keringő Zodiac bolygó Átjárója megsemmisül. A Földnél háromszor nagyobb mediterrán planéta holdjával együtt elszakad az emberiség többi részétől.

Miközben a két csillagközi hatalom egymással versengve megpróbál ismét kapcsolatot létesíteni vele, a Zodiacon feltámadnak a felszín alatt mindig is meglévő törzsi fundamentalista ellentétek, és véres polgárháború veszi kezdetét. Ebből a küzdelemből nem maradhat ki senki; éppúgy színt kell vallani a bolygón büntetését töltő renegát vadászpilótának, mint a népét vesztett ifjú nomád Hercegnek, vagy a kórházi nővérből ítéletvégrehajtóvá „előléptetett” államszövetségi lánynak. A felszín alatt eddig némán figyelő ősi fenyegetés csak erre várt… egy 20 ezer éves idegen civilizáció utolsó képviselője is beszáll a túlélésért vívott egyre vadabb küzdelembe.

A kötet kapható a könyvesboltokban és 20% kedvezménnyel megrendelhető a Kornétás Kiadóban (E-mail: titkarsag@kornetas.hu; tel.: 06-1 359-1964)

Szlovákiai utazás – jó ötlet.
A projekt a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építési Minisztériumának pénzügyi támogatásával valósult meg.