Üdüljön királyok módjára a Tátra–Szepesség–Pieninek régióban

Aktív pihenés, kikapcsolódás, helyi nevezetességek – általában így képzelünk el egy „király(i) üdülést”. A Tátra–Szepesség–Pieninek régióban mindez adott. Sőt ezen felül az egyedi természeti és kulturális örökség is a Tátra–Szepesség–Pieninek régió mellett szól.

Fotó: tatryspispieniny.sk

Az ide látogatók figyelmét elsősorban a „királyi” városok keltik fel. Ezek Késmárk, Lőcse és Szepesváralja, ahol számos, az UNESCO által is jegyzett történelmi emlékhely található. Az idei szezon újdonsága a püspökkert megnyitása a szepeshelyi Szent Márton Székesegyház közelében. A lőcsei városnézés elmaradhatatlan része a Szent Jakab plébániatemplom megtekintése, benne Lőcsei Pál mester főoltárával. Az edzettebb turisták felmehetnek a toronyba is, ahonnan „királyi kilátás” tárul a környező hegyekre (Lőcsei-hegyek, Alacsony-Tátra, Magas-Tátra, Szlovák Paradicsom). A Resort Levočská Dolina (Lőcsei-völgy Resort) természetes BIO-fürdőhellyel, horgászati lehetőséggel, elektromos kerékpárok és rollerek kölcsönzésével illetve egyéb szolgáltatásokkal is várja a látogatókat.

Fotó: tatryspispieniny.sk

Késmárk legjelentősebb látványossága a vár, a gótikus Szent Kereszt templom, a régi evangélikus fatemplom, Thököly Imre síremléke, valamint Európa legnagyobb iskolai könyvtára az egykori líceum épületében.

Fotó: tatryspispieniny.sk

A hegyi kerékpározás szerelmeseit számos kijelölt út és ösvény várja. Az egyik aszfaltozott kerékpárút, amelyet gyermekes családoknak ajánlott, a ménhárdi termálfürdőt, Zsgyárt és a Bachleda-völgyet köti össze. A gyerekek számos élménnyel gazdagodhatnak itt. Várja őket a lombkorona-tanösvény, a vadregényes táj és a játszótér. Újdonság a „királyi erdő” interaktív elemekkel és mászókákkal. A környéken minőségi szálláshelyek és éttermek találhatók. A népművészet kedvelői több helyszínen is megismerkedhetnek a gorál népviselettel és népzenével. Évente általában 5–8 jelentős folklórfesztivált rendeznek a régióban, idén korlátozottak a lehetőségek, de így is több kisebb előadás és koncert vár a látogatókra.

Fotó: tatryspispieniny.sk

A Vöröskolostor és környéke szintén varázslatos vidék, ahol a különlegességnek számító tutajozást is ki lehet próbálni, a bátrabbak pedig a vadvízi evezéssel is megismerkedhetnek a Dunajecen. De „királyi” módon érezhetik magukat a vöröskolostori fürdőben, a Smerdžonkában is, ahol medencék, wellness szolgáltatások, gyógykezelések és sportlétesítmények várják a pihenni vágyókat. A repülő szerzetes legendájáról pedig a helyi múzeumban tudhatnak meg többet. Ha ez még mindig kevésnek tűnik, akkor Késmárk közelében kedvünkre golfozhatunk a „királyi völgyben” – a Royal Valley Resorte-ban – haladó és kezdő szinten egyaránt. Mondanunk sem kell, hogy a Magas-Tátra „királyi” hegyvonulataira az egész régióból pazar kilátás nyílik. Egyszóval, ha „királyi” módon szeretne üdülni, látogasson el a Tátra–Szepesség–Pieninek régióba!

Szlovákiai utazás – jó ötlet.
A projekt a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építési Minisztériumának pénzügyi támogatásával valósult meg.