toptura.hu hírlevél 2021/25.

230 kilométernyi turistautat zártak le a Tátrában

November 1-től 2022. június 14-ig ismét szezonális zárlatot vezetnek be a Tátrában. A téli zárlatot – amely összesen mintegy 230 kilométernyi jelzett turistautat érint – elsősorban a zergék és mormoták nyugalmának biztosítása, valamint a tavaszi időszakban a növényzet kímélése érdekében vezették be, írja a magas-tatra.info.

Fotó: magas-tatra.info

A turisták nyári rohama után a természetnek is szüksége van a pihenésre, ráadásul ebben az időszakban kezdődik a zergék párzási időszaka, a mormoták pedig az áttelelésre készülnek. Tavasszal kelnek ki a kőszáli sas és a vándorsólyom fiókái, akkor születnek a zergegidák, és ugyancsak tavasszal ássák ki magukat a mormoták. A lezárások másik jelentős szempontja a turisták testi épségének védelme a téli körülmények között.
A menedékházak – a Hunfalvy-völgyi menedékház kivételével – továbbra is várják a turistákat, a magashegyi túrázóknak azonban ajánlott a hágóvas, jégcsákány vagy síbot, és még alacsonyabb magasságokban is megfelelően meleg ruházat használata.

Tündérország visszatér!

A vallettai Triton teret idén karácsonykor is Mikulás-falva veszi birtokba.
Shakin’ Stevens nem is írhatta volna le jobban a karácsonyt, mint a klasszikus dalban, amely december folyamán szerte a világban dübörög a hangszórókból. Ugyanezt az érzést élhetik át idén a helyiek és a turisták Máltán, mert Tündérország, azaz Fairyland – Santa’s City 2021. december 3. és 2022. január 2. között visszatér Vallettába!

Fotó: visitmalta.com

A 2019-es első alkalmat követően Tündérország pontosan olyan lesz, mint amire bárki számíthat, mivel Málta fővárosának bejárata a Mikulás-falvának eredeti adaptációjává változik, és mindezt úgy alakítják ki, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa a gyerekeknek és azoknak, akik szívükben még gyerekek!

A visszatérő látványosságok közül Rudolf kereke ismét madártávlatból nyújt majd kilátást Vallettára és a környező városokra, a Műjégpálya pedig egészen ünnepi élményt és izgalmakat biztosít! Természetes, hogy maga Mikulás is Tündérországban tartózkodik majd, készen arra, hogy a világ minden tájáról találkozzon gyerekekkel, összeállítsa a „jók és rosszaságok” listáját, és még az ajándékok kiszállítását is idejében megkezdhesse. A Mikulás-falu számos standján kapható lesz karácsonyi étel és ital, és lesz egy-két meglepetés is, amik egyelőre szépen becsomagolva várják a megfelelő alkalmat. 

„A Fairyland – Santa’s City visszatérése újabb lépést jelent a normális élet felé vezető utunkon, amit a járvány erősen korlátozott. Ezzel az eseménnyel lehetőséget biztosítunk a családoknak, hogy szeretteikkel együtt élvezhessék a karácsonyi hangulatot, számos olyan attrakción keresztül, amelyek célja, hogy a máltai szigeteken jól ismert ünnepi hagyományokat ápolják. Az Idegenforgalmi és Fogyasztóvédelmi Minisztérium és a Máltai Turisztikai Hivatal továbbra is keményen dolgozik azon, hogy országunk továbbra is a Földközi-tenger szórakoztató bástyája maradjon” – mondta Clayton Bartolo turisztikai és fogyasztóvédelmi miniszter.

„Egy biztos, miután tavaly nem tudtuk megszervezni a Fairylandet, mi a VisitMalta-nál nagyon várjuk, hogy idén visszaadhassunk valamit a helyieknek és a turistáknak. A Fairyland izgalmas napokat ígér az egész családnak, amit a legjobb máltai művészekkel együttműködve valósítunk meg, akik már éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy olyan műalkotásokat hozzanak létre, amelyek a Pjazza Tritonit díszítik majd. Büszkék vagyunk arra, hogy valami egyedit és különlegeset kínálhatunk mindazoknak, akik úgy döntenek, hogy itt Máltán töltik az ünnepeket” – mondta Dr. Gavin Gulia, a Máltai Turisztikai Hivatal elnöke.

A Fairyland – Santa’s City december 3-án nyílik meg és 2022. január 2-ig várja a látogatókat. További információk a www.visitmalta.com oldalon érhetők el.

Az Oszkó-hegy kiváló túrahelyszín

Az oszkói szőlőhegyen egy könnyed kis körtúrát tehetünk. A kijelölt tanösvényen haladva a sárga kör jelzést kell követni. A kihelyezett táblák segítségével megismerhetjük a régen virágzó kisparaszti szőlőművelést. Ez a mára visszaszorulóban lévő világ gazdag népi építészeti kincsei mellett, hagyományokkal, szokásokkal, gyümölcs és szőlő kultúrával is rendelkezett.

Fotó: Aktív Magyarország


Nagyon hangulatos megfigyelni a különböző korok keveredését. Egymás mellett láthatunk az 1800-as évek elején épült zsúpfedeles boronapincét, és az 1950-es években épült téglafalú korszerű pincéket. A növényzet változása is látványos. Sokszor váltakoznak a szépen művelt szőlő parcellák, és a felhagyott birtokokon felverődött akác.
Az útvonal nagy része erdőben vagy évszázados gyümölcsfák árnyékában halad. Így melegebb időben is nyugodtan nekivághatunk a szőlőhegynek. Bár alapvetően élvezhetjük a csendet, mindig van élet a hegyen. Nincs olyan időszak, hogy ne találkozzunk néhány gazdával, akik mindig barátságosan köszöntik a túrázókat. A körtúra végén két impozáns matuzsálemi korú tölgyfa mellett halad el az utunk, melyek a korábban itt állt Farkas-erdőnek őrzik az emlékét.
Az Oszkói Hegypásztor Kör által kialakított központi rendezvénytéren is áthalad az útvonal. Gyönyörűen felújított pincék, színpad található itt. Kiváló helyszíne a rendszeres Szent Orbán-napi rendezvényeknek. A túra során műemléki védelem alatt álló 200 éves boronapincéket is láthatunk. A különböző építési technikákat tanösvény tábla mutatja be részletesen. Az ország számos területén teendő túrákhoz az Aktív Magyarország oldalon találhatunk ajánlatokat.

Szlovákiai utazás – jó ötlet.