toptura.hu hírlevél 2021/26. – 2021. november 29.

Adventi programok Vallettában

Kulturális programokkal telik meg a máltai főváros, Valletta az adventi és karácsonyi időszakban. November 22-én a Valletta Cultural Agency elnöke, Jason Micallef és a kulturális miniszter, José Herrera közösen nyitották meg ünnepélyes keretek között a „Christmas in the City” kulturális programsorozatot. Az esemény december 31-ig színesíti a főváros kulturális kínálatát, mely minden eddiginél hosszabb és tartalmasabb lesz.

Fotó: visitmalta.com

A járvánnyal sújtott időszakot követően az élet Máltán is kezd visszatérni a normális kerékvágásba. A biztonságra sokat adó országban az élő programok bejelentésére több, ellenőrzött pilot programot követően – melyen kizárólag oltottak vehettek rész – kerülhetett sor. A kulturális miniszter, José Herrera mindenkit jó szívvel invitált a programokra, melyeket a máltai egészségügyi hatóságok szigorú előírásainak betartásával és a karácsony szellemében rendeznek meg a máltai fővárosban.

Fotó: visitmalta.com

A programsorozat a család minden tagja számára tartogat valami érdekességet. Lesznek zenei és színházi produkciók, és számos karácsonyi élményt ígérő meglepetés. Nem lenne teljes az ünnep fénydíszek és fényfestés, bábjátékok és díszes karácsonyfák nélkül. Valletta főbb útvonalai – Republic Street, Merchants Street, Archbishop Street, Freedom Square és a South Street – már most fényárban úsznak és számos utcában állandóan szól a zene.  A máltai karácsony elképzelhetetlen utcai jászol kiállítás nélkül, melynek a St. John’s tér ad otthont. Idén a könyvek is helyet kapnak egy „vakrandi” (Blind Date with a Book) erejéig. Szilveszter éjjel a brit sztár, John Newman is színpadra lép Vallettában. A teljes programról a Valletta Cultural Agency honlapján tájékozódhatnak: https://www.vca.gov.mt/en/events

Új kilátó a szentendrei Bölcső-hegyen

A Visegrádi-hegységben, Szentendre és Pomáz között található Bölcső-hegyen új kilátót adtak át november 25-én. A Bölcső-hegy kedvelt turisztikai célpont, környékén több forrás fakad: többek között a Csepel-forrás, a Háziipari-forrás, a Kármán-forrás, a Kékvizű-forrás, s a 2021. tavaszán felújított, népszerű Lajos-forrás. Az 587 méter magas Bölcső-hegyi kilátó terveit Koller József, Ybl-díjas építész készítette.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A 2,4×2,4 m alapterületű, áttört hasáb formájú szerkezet 10×10 cm-es borovi fenyő gerendákból készült, az építkezés során az előre gyártott elemeket kézzel cipelték fel a Bölcső-hegy csúcsára vezető szűk ösvényen.
A kilátó Lajos-forrás felől már két körtúrával is megközelíthető: a meglévő zöld háromszög mellett a frissen elkészült sárga háromszög jelzés is a kilátóhoz vezet. A Bölcső-hegy elsőrangú panorámával szolgál a természetjáróknak: a körpanorámát nyújtó kilátószintről – a környező hegycsúcsokon túl – tiszta időben még a Mátra vonulatai is láthatók. A kilátó egész évben ingyenesen látogatható.

Szlovákia készül a síszezonra

A koronavírus járvány esetszámainak növekedéséből adódóan november 22-től szigorítások léptek életbe, november 25-től pedig kéthetes leállást jelentett be az ország. A szakemberek bíznak benne, hogy a síelők ezt követően birtokba vehetik a pályákat, ezért egy esetleges december 9-ei nyitás reményében a zárlatot a síterepek nagy része hóágyúzással és a pályák előkészítésével tölti. Szlovákiában a síeléshez, valamint a téli üdülésekhez az állam pontos feltételeket szabott, és a síközpontok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vendégek biztonságosan élvezhessék a telet Szlovákiában.

Fotó: slovakia.travel

A Covid-automata szerint a járásokat öt riasztási fokozatba (zöld, narancssárga, piros, bordó és fekete) sorolják, az érvényes járványkezelési mód részleteit a látogatók a síközpontok weboldalain találják. A síterepek szolgáltatásainak igénybevételét a színkódok szerinti szabályozás biztosítja. A zárt terekbe történő belépés, a maszkviselés, a kijárási korlátozás szabályai az adott járás besorolásától függően változnak, a legtöbb szolgáltatást az oltottak és a betegségen igazoltan átesettek élvezhetik.
A síközpontok felkészülten, új fejlesztésekkel várják a vendégeket: korszerűsítették a megvilágítást Donovaly esti síeléshez kijelölt pályáin, új apres ski bárokat nyitottak, kedvezményes síbérleteket kínálnak extra szolgáltatásokkal.
A síliftek korlátozásokkal, de minden színkódnál működni fognak: a nyitott felvonók minden esetben korlátozás nélkül üzemelhetnek, a kabinosak pedig korlátozásokkal. Fekete színkód esetén a szálláshelyek zárva tartanak a turisztikai célú látogatók előtt, az éttermek pedig csak elvitelre dolgozhatnak.
A zárlat feloldása után, karantén kötelezettsége nélkül az országba csak a beoltott személyek léphetnek be. A belépéshez Szlovákia minden olyan covid elleni vakcinát elfogad, amivel Magyarországon oltanak.

Fotó: slovakia.travel