toptura.hu hírlevél 2022/2. – 2022. január 17.

Újra élhetővé teszik a bécsi Duna-sziget öbleit

A bécsi Duna-sziget öblei számos halfaj és kétéltű természetes élőhelye. Az egyre intenzívebb árvizek és hőhullámok miatt azonban egyre inkább eliszaposodnak és kiszáradnak. Most revitalizálják őket, hogy hosszú távon is élhetővé tegyék a halak és kétéltűek számára.
A bécsi Duna-sziget egyszerre tölt be nélkülözhetetlen szerepet az osztrák főváros árvízvédelmében és a bécsiek pihenésében, kikapcsolódásában. De nemcsak a városlakók érzik jól magukat ebben a zöld oázisban: a part menti öblök, félszigetek és sekély vízű területek csaknem negyven különböző halfaj, több mint hatvan féle vízinövény és számos szitakötőféle számára nyújtanak otthont.

A klímaváltozással együtt járó egyre nagyobb árvizek és egyre hosszabb hőhullámok azonban fokozottan hozzájárulnak az öblök feltöltődéséhez és kiszáradásához. Ennek ellensúlyozására – 3,3 kilométer hosszan, összesen 15 ponton – kikotorják és megmélyítik ezeket az öblöket, mellékágakat és part menti részeket, hogy a mélyebb területek létrehozásával biztosítsák a halak és kétéltűek túlélését és ívóhelyeiket.
A napokban kezdődő munkálatok körülbelül két hónapon át tartanak, a hagyományos kotróhajók mellett szívó-kotróhajókat is bevetnek majd. Utóbbiak segítségével mintegy húszezer köbméternyi üledéket szivattyúznak át a Dunába. A munkálatokat ökológiai építésfelügyelő kíséri majd figyelemmel.
A projekt az EU LIFE DiCCA nevű programja keretében valósul meg, amely célzott intézkedésekkel igyekszik ellensúlyozni a klímaváltozás negatív hatásait. Ennek részeként fákat ültetnek, természetközelivé alakítják vissza a folyópartot és új tavakat hoznak létre, amelyek vízpótlása fenntartható módon történik. De az ötéves program részei a fűnyíró birkák is, amelyek 2019 óta tartják karban a sziget északi részén a füves területeket. A hetven juh 2021-ben nyolchektárnyi területet gondozott. 

Gyenesi Miska pince

Gyenesdiás legújabb ékköve immáron megtekinthető: a településen áthaladók hónapok óta érdeklődve figyelik a Kerámiaház udvarán történő változásokat. Egy csodálatos értékmentő projekt valósult meg. A Gyenesdiás nyugati határában álló Kerámiaházat megálmodó és üzemeltető Pék házaspár, Julika és András áldozatos, közösségépítő munkája és a múlt értékei iránt érzett tisztelete újra és újra ámulatba ejti környezetét.

Fotó: Pék család

Ezúttal egy Rádiházáról áttelepített 171 éves boronapince újjászületésének lehettünk tanúi. A lakóházzal egyidős pince elemeire szedve került szállításra, majd fáradhatatlan kitartással és András gondos munkája által restaurálva épült újjá.

Fotó: Pék család

Az értékmentéssel a Pék családnak egy régi álma valósult meg: „A kitűzött cél az volt, hogy egy olyan autentikus teret hozzunk létre, amely megjelenésével illeszkedik az épületegyüttesbe, és funkciójában is kapcsolódik a hagyományőrző életformánkhoz. Reményeink szerint lehetőséget biztosítva egyfajta továbblépéshez, amely nemcsak a Kerámiaház kínálatát, de a településünk és régiónk attrakcióit is bővíti. Meglepetés borítékolva! A történet tavasszal folytatódik.”

Fotó: Pék család

Ünnepélyes avatásra a bálványos, végorsós regős prés születésnapján, május 30-án kerül sor, amikortól új funkciót kap az épület. Egyedülálló gyűjteménynek ad majd otthont, de pontos részleteket még nem árulhatunk el.

A legszebb naplemente élmények Máltán

Bármennyire is örömteli, hogy a nappalok hosszabbak a festői mediterrán szigeten, semmi sem fogható az itteni naplementék varázsához. Ahogy az ég átható kékből lágyabb árnyalatokká olvad, és a nap lebukik a horizont alá, tökéletes alkalom adódik arra, hogy a családdal vagy a barátokkal együtt megcsodáljuk a természet látványos fényjátékát.

Festői helyszínek, ahonnan varázslatos naplementéket láthatunk Málta szerte:
Dingli sziklák
A sziklaszirt egyedülálló kilátópontja lehetővé teszi, hogy a hely szépségét teljes egészében élvezzük, és ugyanez igaz a Dingli sziklákon eltöltött időre is. Itt állva szemügyre vehetjük a Földközi-tenger hatalmas kiterjedését, amit csak az apró Filfla sziget jelenléte szakít meg, egy kis lakatlan szigeté, amely a parttól távol húzódik a tengerben.

Fotó: visitmalta.com

Golden Bay
Ami a homokos strandokat illeti, ez Málta egyik legszebb strandja. Az aranyszínű partvonal és a sziklás dombok festői helyszínt biztosítanak az egész nap eltöltésére, a tenger pedig elég sekély ahhoz, hogy a családokat strandolásra csábítsa. A parton a grillezésnek sincs akadálya, bárki hozhatja a saját felszerelését és a társasággal együtt élvezheti a varázslatos élményt, a finom ízeket, illatot és a kellemes hangulatot.

Mdina
Málta egykori fővárosa várfallal megerősített középkori város egy domb tetején, ahová csak kapukon keresztül lehet bejutni. A falak között járva úgy érezhetjük magunkat, mintha visszarepültünk volna az időben, köszönhetően a bájos épületeknek és szűk sikátoroknak. Málta „Csendes városának” elnevezése a falak között fellelhető nyugalomból ered, és nincs ez másként naplementekor sem. Erről a különleges helyszínről nézve igazán emlékezetes élmény, amikor az égbolt szép fokozatosan narancssárgává válik.

Fotó: visitmalta.com

Kék lagúna
Comino nyugati oldalán található a „Kék lagúna” néven ismert gyönyörű öböl. Ahogy a neve is sugallja, az átható kék víz a legnagyobb vonzereje, amely rengeteg turistát vonz, hogy saját szemükkel is megnézzék a természet szépségét. A napsütés mágnesként vonzza a strandolókat, és ilyenkor megtelik a sziget, de ha kibírjuk estig, akkor már nyugodtan élvezhetjük a látványt. Amellett, hogy a partról meg lehet nézni a naplementét, vannak naplemente sétahajózások, amelyek alkonyatkor futnak ki a tengerre.

Floriana
Közvetlenül Valletta falain kívül találjuk Florianát – egy várost, amely szintén tele van történelemmel és kultúrával, amelyet megfigyelni és imádni kell. Itt számos gyönyörű kertet is felfedezhetünk, amelyek nyáron virágba borulnak. Innen nézve is megcsodálhatjuk a festői Vallettát, amint az aranyló napfényben sütkérezik a nap végéhez közeledve.

Gozo
Ha lassabb ritmusra vágyunk, akkor irány Gozo. Szélesen elterülő vadregényes tájaival, zord tengerpartjával és gyönyörű strandjaival ez a sziget a legkülönlegesebb természeti szépségeket kínálja. Xlendi öböl a legjobb választás egy emlékezetes naplementéhez, és az éttermek kínálatában sem fogunk csalódni.

Fotó: visitmalta.com