Változó beutazási előírások világszerte

Magyarország már nincs az izraeli tiltólistán: Izraelben a tömeges fertőzések ellenére jelentősen enyhítik a külföldiek beutazási és az izraeliek külföldre utazási tilalmát, mert az omikron változat már a helyiek körében terjed, és csökkent a határzár jelentősége. Lekerül a tiltólistáról többek közt Dél-Afrika, Kanada, Franciaország és Magyarország, de továbbra sem utazhatnak az izraeliek egyebek között az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba. Magyarország december 22-től került fel az izraeliek utazási tiltólistájára.

Az Egyesült Királyságban  megszűnt az utazás előtti tesztelési kötelezettség. Az országba érkezéskor már nem kell PCR – tesztet elvégeztetniük, elég a néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt. Ez csak a teljeskörűen beoltott felnőttekre, valamint oltási státuszuktól függetlenül az 5 és 18 év közöttiekre vonatkozik. Az 5 évnél fiatalabb gyerekeknek gyorstesztre sincs szükségük a beutazáshoz.

Az Ausztriába utazók számára fontos tudni, hogy február 1-től az oltási igazolás érvényessége 6 hónapra csökken, amennyiben az illető nem rendelkezik a harmadik ismétlő oltással. Ez utóbbi esetben az oltási igazolás érvényessége továbbra is 9 hónap marad. Január 11-től már a szabadban is kötelező az FFP2-es maszk viselése, ha nem tartható a 2 méteres távolság. Különösen sorban állás és a nagy forgalmú bevásárló utcák esetében életszerű ez a szigorítás.

Szlovákiában feloldották a kijárási tilalmat az oltottak számára.

Szlovéniában azok, akiket nem oltottak be és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, negatív PCR teszt, vagy az EU által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt. Ez korábban 72, illetve 48 óra volt.