toptura.hu hírlevél 2022/8. – 2022. március 28.

Új kardio tanösvény átadó

Március 29-én, kedden 10 óra 20 perctől a Szent Ferenc Kórház egy újabb kardio tanösvényének átadójára kerül sor, a Hármashatár-hegyen. Az eseményen, a Szent Ferenc Kórház szakembere által vezetett túrán kipróbálható az új tanösvény, ahol a résztvevők képet kaphatnak szívük egészségi állapotáról. A megnyitó keretében induló túra a 3,2 km-es kis kör lesz, mely gyógytornász kíséretében, vezetett formában zajlik. Azonban bárki teljesítheti egyénileg az 5,2 km-es hosszabb kört is. A túra lényege itt kevésbé a hatalmas teljesítmény, a napi adag lejárása, inkább a szívellenőrzést lehetővé tevő többleten van a hangsúly. A fenti időpontban egy kis megnyitót követően egy ilyen vezetett túrán lehet részt venni.

Fotó: Bálint Amarilla

Helyszín: Budapest III. kerület, Szépvölgyi dűlő, 65-ös busz végállomása
Ez a Fenyőgyöngye (65A busz végállomása) után van még pár megállóval:
Időpont: 2022. március 29. kedd, délelőtt 10.30 óra
Program:
10.20: beszédek (sajtó jelenléttel)
– Dr. Toldy-Schedel Emil főigazgató, Szent Ferenc Kórház
– Rittling István igazgató, Pilisi Parkerdő Zrt.
– Máté Attila igazgató, E-Health
– Dr. Gór Csaba önkormányzati képviselő
– Révész Máriusz, Aktív Magyarországért program
10.45: A tanösvényt megáldja Kozma Imre atya, Betegápoló Irgalmasrend
Kb. 10.50: Elindul a vezetett túra

Fotó: Bálint Amarilla

A túrára érkezőket is 10 óra 20 percre, az esemény elejére várják! Kérik, hogy aki busszal érkezik, nézze meg jól a 65-ös busz menetrendjét! Ne szálljon le a Fenyőgyöngyénél, a rendezvény további két megállót követően, a végállomáson lesz. Amennyiben valakinek van nordic walking botja, és/vagy saját pulzusmérő órája, amit szokott használni, kérjük, hozza magával. Akinek nincs, annak igény szerint biztosítanak eszközöket.
Aki esetleg már ismeri a kórház tanösvény-rendszerének logikáját és egyéni túrára vállalkozik, a hosszabb, 5,2 km-es szakaszt is teljesítheti, ami egy szakaszon közösen halad a rövidebb vezetett túrával. A Szent Ferenc Kórház várja az érdeklődő, vállalkozó csoportokat (túraköröket, baráti társaságokat, egyéneket) a túrára, hogy a megnyitó keretében minél többeknek megmutathassák a lehetőséget. Kérik, hogy a megnyitón részt venni kívánók jelentkezzenek a pal.csilla@szentferenckorhaz.hu címen. Telefon: +36 1 392 8246

Fotó: Bálint Amarilla

Vezetett túrák a normafai kardiotanösvényen, melyhez csatlakozni lehet minden hét csütörtökén és szombatján 9.00 és 11.30 órakor.
Helyszín: a megújult Normafa. Találkozó az új Látogató Központnál.
Legközelebbi alkalmak:
március 31 csütörtök 9.00; 11.30
április 2 szombat 9.00; 11.30
április 7 csütörtök 9.00; 11.30
április 9 szombat 9.00; 11.30
Előzetes bejelentkezés vezetett túráinkra: gyogytorna@szentferenckorhaz.hu

Fotó: Bálint Amarilla

Nyári légiközlekedési menetrend

Elindult a nyári menetrend: 34 légitársaság 122 útvonalon kínál járatokat Budapestről. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az eddigi legforgalmasabb, 2019-es nyári szezonban 46 légitársaság kínált járatokat, a partnerek eddig több mint 70 százaléka, 34 légicég tért vissza Budapestre a világjárvány miatti utazási korlátozások feloldását követően. A repülőtér 2019-ben elérhető útvonalhálózatának jelentős része újraindult, a légicégek 122 útvonalon kínálnak járatokat Budapestről a nyári menetrendben.
Bár több várospár esetében még alacsonyabb a járatszám és kapacitás, mint a járvány előtt, hat új útvonal is bekerült a kínálatba, és számos meglévőn növelték a járatszámokat a légitársaságok. A legnagyobb számban eszerint a diszkont légitársaságok indítottak új útvonalakat, vagy állították vissza korábbi járataikat, előbbi tekintetében a Ryanair, utóbbi tekintetében pedig a Wizz Air jeleskedett leginkább.

Fotó: iho.hu

Emellett növeli budapesti járatainak számát a British Airways Heathrowról (napi 4), a Lufthansa Frankfurtból (napi 5) és Münchenből (napi 4), hetente 5 alkalommal lesz elérhető Amszterdam az Easyjet járataival. Napi járatra bővít a Flydubai Dubai és a Qatar Airways Doha, heti kettőre a LOT Szöul felé, a török Riviérára pedig heti hatszor repül a Sunexpress. Heti négy járattal visszatér a légikikötő kínálatába New York JFK a LOT légitársaságtól.
A hosszútávú járatok közül a kínai és kanadai összeköttetések még nem közlekednek az idei szezonban, előbbi a szigorú utazási korlátozások, utóbbi pedig bár tervezte a visszatérést, a szomszédban zajló háború miatt az mégis lefújta.
Az idén az utasforgalom tekintetében a 2019-es rekord év mintegy 75 százalékával számol az üzemeltető, bár az ukrajnai háború, az Oroszországgal szembeni szankciók és mindezek gazdasági hatásai miatt még módosulhat a prognózis. Ukrajnából és Oroszországból az idén összesen 600 ezer utasra számított a reptérüzemeltető.
A Budapest Airport a nyári csúcsidőszakban (június-szeptember) a 2019-es forgalom 75-85%-ával kalkulál, ami legfeljebb havi 1,2 millió utast jelent, a repülőtér utasforgalma már 2023-ban megközelítheti a járvány előtti rekordévét.

Fotó: wizzair.com

A Wizz Air több korábbi, népszerű járatát visszavezeti kínálatába. Márciustól az utazni vágyók Budapestről ismét repülhetnek London-Gatwick repülőterére, emellett pedig Edinburgh, Oslo, Podgorica, illetve Varsó, Bologna, és Szkopje is elérhető lesz a légitársaság járataival. Emellett Ciprus legnagyobb tengerparti üdülőcentruma, Larnaca és Tel-Aviv is újra szerepel légitársaság kínálatába, ahová nemcsak Budapestről, hanem Debrecenből is indítanak új járatokat. 
Június 1-től hetente három járattal repül a Wizz Air Abu Dhabi a Srí Lanka déli részén fekvő Mattala nemzetközi repülőtérre – írja az AIRportal. A Wizz Air-csoport június elején megnyitja első dél-ázsiai járatát. A Wizz Air Abu Dhabi járatai a hétfői, szerdai és pénteki napokon repülnek Abu-Dhabi és Mattala között. A repülőtér a sziget déli részén, légvonalban 150 kilométerre fekszik a dél-ázsiai sziget legnagyobb városától, Colombótól. A menetrend szerinti repült idő odafelé 5 óra 10 perc, visszafelé 5 óra 45 perc.
A Wizz Air Abu Dhabi leányvállalat járataival egyebek mellett az egyiptomi Alexandria és Sohag, a jordániai Ammán és Akaba, Athén, Baku, Belgrád, Kutaiszi, a bahreini Manama, az ománi Mászkát, Szarajevó, Tel Aviv, Tirana és Jereván érhető el. Budapestről június 1-től hetente két alkalommal, szerdánként és vasárnaponként lehet repülni Abu-Dhabiba a Wizz Air (Hungary) járataival a foglalási rendszerekben jelenleg elérhető menetrend szerint.
A március 27-től kezdődő nyári menetrendben a 2019-essel megegyezően naponta négy járatot kínál a KLM Amszterdam és Budapest között, az Air France pedig átlagosan a járvány előtti kapacitásának 70 százalékát biztosítja a francia és a magyar főváros közötti útvonalán – olvashatjuk az AIRportal.hu honlapján.
A járvány előtti 2019-es év nyári menetrendjében az Air France és a KLM is heti 28-28, átlagosan napi 4-4 járatot közlekedtetett Budapestre. A légitársasági csoport a lap megkeresésére közölte, hogy a március 27-től kezdődő nyári menetrendben a KLM-nél visszaáll a járvány előtti kínálat, ez heti 28, azaz napi 4 járatot jelent Amszterdam-Schiphol és Ferihegy között.

Fotó: airliners.net

Két új útvonal indítását jelentett be az ír diszkont légitársaság: Varsóba és Algheróba indít járatokat a Ryanair. A szardíniai Algheró március végétől, Varsó-Modlin repülőtere pedig május 1-től lesz elérhető Budapestről. A Budapest-Alghero járatok március 29-től fognak közlekedni, hetente kétszer, kedden és szombaton, az esti órákban.
Varsó fapados repterére, Modlinra május 1-től, hetente 4 alkalommal, hétfőn, szerdán, csötörtökön és vasárnap repülnek majd a Ryanair gépei.

A magyarok kezében a hazai turizmus sorsa

Míg két éve a koronavírus-járvány, most az ukrán-orosz háború állítja kihívás elé a magyar szállásadókat. A dráguló energiaárak és a várhatóan elmaradó orosz turisták miatt, ismét kihívásokkal kell szembenéznie a hazai turizmusnak. Akárcsak 2020-ban és 21-ben, úgy idén is a magyar emberek lehetnek a belföldi turizmus megmentői. Az Everguest turisztikai tanácsadó megbízásából a TÁRKI által készített felmérés szerint a belföldi turizmus 2022-ben is rekordokat dönthet. Mindez azt mutatja, hogy a hazai piacban még mindig van tartalék és az elmaradó orosz turisták helyét – megfelelő megoldásokkal – átvehetik a magyarok.

Fotó: turizmus.com

„A rendszeresen utazó magyarok 87,5 százaléka tervez utazást idén – ami figyelembe véve a tavalyi rekordokat döntő évet -, közel 16%-os növekedést jelentene. Szintén jó hír, hogy a többségük belföldön szeretne kikapcsolódni. Elhúzódó háború esetén még többen választhatják az itthoni kikapcsolódást. Sokan keresték tavaly a vidéki magánszállásokat és továbbra is népszerű a Balaton. A legjobb hír, hogy Budapest felemelkedésének is tanúi lehetünk idén” – foglalta össze a kutatás eredményeit Belán Miklós, az Everguest vezérigazgatója.

Fotó: hirado.hu

A tavalyi eredményes évet követően idén kiemelt figyelmet kap a hivatásturizmus, a vendéglátás, a vallásturizmus és az egészségturizmus fejlesztése. Cél, hogy a turizmus újra a magyar gazdaság húzóágazata legyen – mondta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese. Kihívásokkal teli év volt 2021, az év felében szinte zárva volt az ország, éppen ezért hatalmas teljesítmény, hogy minden idők legjobb nyarát zárta a hazai turizmus – tette hozzá. Elmondása szerint a tavalyi a tervezés éve is volt, újragondolták a stratégiát, a turizmustörvény módosításával pedig több fontos változás lépett életbe. Elindult a szálláshelyek egységes osztályba sorolása, ami átlátható és fogyasztóbarát kínálatot teremt a piacon. Megkezdődött a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók csatlakozása a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK), így 2021 júliusától Magyarország legátfogóbb, valós idejű, big data állománya segíti az adatvezérelt döntéseket.

Fotó: azutazo.hu

Könnyid László elmondta, hogy idén a fürdők korszerűsítését a tervek szerint jelentős pályázati forrás segíti majd. Az ágazatirányításban új, térségeken alapuló modell épül fel, és kiemelten kezelik a munkaerő minőségének javítását, az oktatást, és a karrierút-formálást. Hozzátette: tovább dolgoznak a tervek megvalósításán annak érdekében, hogy a turizmus újra a magyar gazdaság húzóágazata legyen.