toptura.hu hírlevél 2022/9. – 2022. április 11.

Húsvéti családi kalandnap a Geszner-parkban

A kalandtúra a csákvári gróf Esterházyak egykori 20 holdas birtokán, a Geszner-parkban játszódik. A játék résztvevői egy képzeletbeli időutazással 200 évet visszaröpülnek az időben a vértesi parlagi sas szárnyán, ahol kalandjátékokon, furfangos fejtörőkön és erőpróbákon keresztül ismerkednek meg a Pagony mesés élővilágával. Szeretettel várják a kalandvágyó látogatókat a húsvéti kincskereső programra, mely a gróf Esterházyak 20 holdas pagonyában zajlik a napon, varázslatos természeti környezetben, tavak partján, vízimalom mellett, egy szub-mediterrán paradicsomban.

Fotó: Pro-Vértes

A 12 állomásos kincskeresés közben az alábbi témákkal is ismerkednek a látogatóink:
varázslatos gyógynövények,
a parkerdők varázslatos élővilága,
móka,
korabeli mesterségek mai köntösben,
egészséges életmód.
De emellett még más játékokkal is színesítettük a programunkat.

Grafika: Pro Vértes

PROGRAM
Kalandtúra kincskereséssel
Kismadár-gyűrűzés
Korabeli ügyességi játékok, nyúldobás tojásgurítás, patkó emelés ..
Környezet-barát tojásfestés természetes anyagokkal
Időpont: 2022. április 14. csütörtök, 9.30 – 13.00 óráig
Helyszín: 8083 Csákvár, Kenderesi utca vége (ezt kell beírni, mert a gps kicsit eltájolhatja amúgy a kaput)
Információ: 70/336-9973, e-mail: info@provertes.hu
Facebook – Geszner-park: https://www.facebook.com/gesznerpark
Belépődíj a programra: felnőtt 1950 Ft; 3-18 év gyermek és nyugdíjas 1450 Ft

Megnyitottak a húsvéti vásárok Bécsben

Két év kényszerszünet után április elején megnyithatnak a húsvéti vásárok Bécsben. A látogatók négy klasszikus helyszínen – a Freyungon, az Am Hofon, a Schönbrunni Kastélynál és a Franz Jonas Platzon – élvezhetik a húsvéti dekorációk, kézműves ékszerek és kerámiák, kézzel készített ajándéknak valók és finomságok rengetegét.

Fotó: Fotofally

A négy vásár közül az Ostermarkt Am Hof a legnagyobb a maga hetven standjával, itt április 18-ig reggel 10-től este 9-ig várják az érdeklődőket. Az Altwiener Ostermarkt auf der Freyung egy órával előbb, 8-kor zár. A Schönbrunni Kastély előtt felállított húsvéti vásár április 19-ig tart nyitva, este 18.30-ig. A fogadóudvar legnaposabb részén rendezik be a gyereksarkot, ahol változatos programokkal várják a kicsiket. Készíthetnek húsvéti asztali díszt és lesz körhinta is. Ha a járványhelyzet engedi, a szervezők ukrajnai menekült gyerekeket is szeretnének vendégül látni itt.

Fotó: Fotofally

Már javában tart a nagyüzem a Franz Jonas Platzon található húsvéti vásárban, ahol április 17-ig,
8:30 és 21 óra között lehet végigböngészni a kínálatot vagy ráhangolódni a húsvétra. Amennyiben a járványhelyzet nem változik, a húsvéti vásárokat bárki látogathatja, a gasztronómiai helyszínekre azonban csak oltottak vagy gyógyultak mehetnek.

Tisza-tó expressz – kerékpártúra vonattal!

Idén is elindult a Tisza-tó expressz, melyen a fővárosból közvetlenül elérhető hazánk második legnagyobb tava. A vonat május 22-ig hétvégén, onnantól nyár végéig pedig minden nap közlekedik. Menetrendje elsősorban a kerékpáros túrázóknak kedvező, a vonatban több kerékpárszállító kocsi közlekedik, akár 60 bicikli is kényelmesen elhelyezhető. Kerékpáros csoportoknak kiemelten ajánljuk! 

Fotó: MÁV

A Tisza-tóhoz történő vasúti utazáshoz ajánljuk utasainknak a 420 Ft-ért megváltható, egy napig érvényes Tisza-tavi kerékpárjegyet), mellyel bármely magyarországi vasútállomásról egységes és kedvező áron szállítható a kerékpár a Tisza-tóhoz vezető 3 vasútvonal bármely állomásáig és vissza.
Debrecen és Balmazújváros között pályafelújítási munkák zajlanak, a vonatok helyett vonatpótló autóbuszok közlekednek, melyeken kerékpár nem szállítható. A Debrecen térségéből kerékpárral a Tisza-tóhoz tartó utasoknak karcagi átszállással biztosítják az eljutási lehetőséget Tiszafüredre, illetve a Kisújszálláson át elérhető Abádszalókot és Kiskörét ajánlják a kerékpártúrák kiindulópontjaként.

Fotó: ttkc.hu

A Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban több féle kerékpár bérelhető, valamint kerékpáros kiegészítők is beszerezhetők, s természetesen szervizelnek is. Szolgáltatásaikról bővebben honlapjukon tájékozódhatnak: http://ttkc.hu

http://www.slovakia.travel