Turistaszállás a kisvasút állomásának épületében

A Felsőtárkányi Erdei Vasút északi végállomásánál egy rejtélyes múltú ház újult meg. A Stimecz Gáspár erdőőrről elnevezett épület a XX. század elején még érseki uradalom volt, mára viszont teljeskörű felújításon esett át, így 12 turista számára nyújt szállást.
A felsőtárkányi Stimecz-ház a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében 22 millió forintos támogatásból teljes felújítást kapott, de ez nem jelenti azt, hogy korábbi funkciója megváltozott volna. Az épületben továbbra sincs se elektromos áram, se fűtés, se vezetékes víz, sőt, még a térerő is csak korlátozottan érhető el a környéken. Éppen ezért ezt a szálláshelyet azoknak a keményvonalas turistáknak ajánlják, akik a lehető legökotudatosabban, a természettel lehető legjobban eggyé válva szeretnék bejárni hazánk szépségeit.

Fotó: aktivmagyarorszag.hu

Van is mit felfedezni a környéken, hiszen a Stimecz-háztól néhány kilométeres kirándulással érhető el több időszakos forrás, de a háztól indul a Vörös-kő tanösvény is, melynek 21 állomását végig járva a látogatók sok érdekes információt tudhatnak meg a Nyugat-Bükk növény- és állatvilágáról. A Stimecz-ház az Egeres-völgyben fekszik, melynek elején vadbemutató kert is található. A kertben muflonok és dámszarvasok életébe pillanthatnak be a kirándulók, és a kisvasút közbenső megállója is a vadbemutató kert mellett van, amely Varró-ház néven ismert. A táborhelyfejlesztés során új közösségi térként filagória épült, fürdő és tároló helyiséggel együtt.

Fotó: aktivmagyarorszag.hu

A vándortáborosok és a kirándulók erdei kikapcsolódását szolgálják a ház környékén lévő pihenőpontok, szalonnasütők, padok, asztalok. A környéken további fejlesztések is várhatóak. 2021-ben a Magyar Természetjáró Szövetséggel közös konzorciumban elkezdődött a Stimecz-ház táborhelye mellett egy erdei tornapálya építése, melynek kialakítása még folyamatban van. Mindezeken felül a helyszín megközelítését szolgáló Felsőtárkányi Erdei Vasút is hamarosan megújul.

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program 2018-ban került az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Irodához, 2019 óta pedig az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal (AÖFK) közösen koordinálják a turistaházak felújítását. Csak 2021-ben 47 turistaházat adtak át a nagyközönségnek, de a programnak köszönhetően már több mint 100 megújult szálláshely várja frissen festett falakkal, kényelmes ágyakkal és nyugati színvonallal az erdőjárókat.

Forrás: aktivmagyarorszag.hu