Várja az aktív turistákat a Kiszuca Tájvédelmi Körzet

A budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet idei utolsó rendezvényén a Zsolna megyéhez tartozó határmenti térség egyedi turisztikai kínálatát mutatta be, miközben népzenéjükből és hagyományos helyi ételeikből kaptunk ízelítőt.
Az idei év első kilenc hónapjának adatai alapján Zsolna megye lett Szlovákia leglátogatottabb turisztikai régiója. A legtöbb vendég Csehországból érkezett, őket a lengyelek követik, a magyarok pedig idén felzárkóztak a harmadik helyre a korábbi ötödikről – mondta el a rendezvényen Iveta Chabadová, a zsolnai regionális turisztikai szervezet igazgatója. Összesen 1 millió 50 ezer vendéget fogadtak, köztük 345 ezer külföldit, és ezzel látogatószámban Pozsonyt is megelőzték.

Zsolna megyében aktív turisztikai attrakciókból is bőséges a kínálat. Szlovákia kilenc nemzeti parkjából négy itt található, és az ország összes turistaösvényének és kerékpárútjának negyedét is ezen a vidéken jelölték ki: a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően több mint 3000 kilométernyi turistaút és nagyjából ugyanennyi kerékpárút várja az aktív turistákat.

A 65.462 hektáron fekvő területet 1984-ben nyilvánították tájvédelmi körzetté, amely Kiszuca Tájvédelmi Körzet (KTK) néven vált ismertté. A KTK egymástól különálló, két részből tevődik össze: nyugaton a Javornik, keleten a Beszkidek alkotják. Szlovákiában 2023-ban a kiszucai Korňa települést választották az év legszebb falvának. A Szlovák Turisztikai Hivatal rendezvényére eljött a Lipovienka, azaz a Hársfácska gyermek népi együttes. Bemutatkozásuk során a gyermekek kiszucai népzenéből adtak ízelítőt, karácsonyi népdalokkal hangolták a jelenlévőket a közelgő ünnepre.

A rendezvény zárásaként a hagyományos helyi ételeket kóstolhattuk meg: gyönyörűen elkészített pástétomok, káposztás ételek, túrós fogások, kásák, gyümölccsel készült desszertek vártak minket.

A hegyes-völgyes, természeti látnivalókban gazdag Kiszuca egész évben rengeteg élményt kínál az aktív kikapcsolódásra. A térségről, természeti és kulturális értékeiről honlapjukon tájékozódhatnak: https://www.regionkysuce.sk/en/