Vizes élőhelyek újultak meg Bács-Kiskun megyében

Lezárultak a dávodi Földvári-tó és a karapancsai erdei tavak rehabilitációjának kivitelezési munkái Bács-Kiskun megyében, amelyek eredményeként védett madaraknak otthont adó vizes élőhelyek újultak meg a Duna egykori árterén – tájékoztatott a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI).
A két kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi területet a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (KEHOP) több mint 300 millió forintos támogatásából újította meg a nemzeti park. A KEHOP-projekt két helyszínén műtárgyak felújításával, a csatornák és tavak kotrásával és bioremediációval valósult meg az élőhely fejlesztés.    

A műtárgyak felújításával, a csatornák és tavak kotrásával megvalósított élőhely fejlesztésnek köszönhetően már az idei évben sikerült mindkét vízrendszert teljesen feltölteni, lehetőséget adva a változatos, vizes élőhelyekhez kötődő fajok megjelenésének és megtelepedésének – írták a közleményben.    
A projekt eredményeképpen a dávodi Földvári-tónál a telepesen fészkelő madárfajok, mint például a nagy kócsag és a kis kócsag, zavartalanul kezdhettek a költéshez. Két másik tóegység kotrásával létrejött nagy kiterjedésű, nyílt vízfelületen pedig változatos madárvilág jelent meg táplálkozni, illetve több faj – így cigányréce, böjti réce, szárcsa, nyári lúd – is költéshez kezdett a part menti növényzetben.