Winter Lajos, Pöstyén felvirágoztatója

A kivételesen kiemelkedő dolgok mögött mindig van egy olyan ember, aki tiszta lelkiismerettel hisz terve nagyszerűségében, s annak megvalósításáért minden körülmények között kiáll.

Így jött létre az Osztrák–Magyar Monarchia utolsó évtizedeiben – a Pozsonytól ma egy órai autóútra –, a Kis-Kárpátokban található Pöstyén világhírű fürdőszigete, rajta a ma is sikeresen működő gyógyfürdővel és számos szállodával.
Köszönhetően Winter Lajosnak, egy ipolysági textilkereskedő középső fiának, akit apja bízott meg a kezdetleges fürdő fejlesztésével, miután bérbe vette azt, a területet és a fürdőt tulajdonló Erdődy gróftól.

Amikor húsz évesen a fürdő vezetője lett, a hatezer lakosú Pöstyén nem volt reprezentatív kinézetű település. Ahol ma kikövezett járdákon sétálhatunk, sár és szántóföld volt. A jórészt földművelésből élő szlovák lakosság szalmatetős, döngölt talajú viskókban lakott.

Harminc év alatt Pöstyénből sikerült Winternek híres fürdőközpontot kiépítenie. Az egyedülálló pöstyéni iszap és termálvíz biztosította gyógyulási eredmények, továbbá az ikonikus Mankótörő plakát világszerte ismertté tette Pöstyént. Nem csupán tehetséges vállalkozó volt, hanem nagyszerű, meleg szívű EMBER is, aki mindig ott volt, ahol segíteni kellett.

A munkásoknak Pro Labore, a katonáknak Pro Patria néven alapított kórházat. A városban csatornahálózatot, burkolt utakat, tereket, parkokat építtetett. Pöstyénben és környékén akkortájt máshol nem látott és tapasztalt magas életszínvonalat valósított meg.

Winter Lajos élete váratlan fordulatok, halálos drámai pillanatok, máskor viszont abszurd és groteszkbe hajló helyzetek sorozata volt. Élete utolsó évtizedeiben, mint kapitalistát a rendszer ellenségének tekintették, s kitiltották az általa világhírűvé tett Fürdőszigetről, s a Kolonnád hídra is csak annak közepéig engedték fel.

A város egyik turisztikai attrakciója Winter Lajos életének „utcaszínházi” előadással, egy fantasztikus városi séta keretében történő bemutatása.
A „Pöstyén Winter szemével” színdarab, az 1870–1968 között élt Winter Lajos fennmaradt memoárjának felhasználásával készült. A közel 20 színész korhű ruhákban nagyszerű játékkal 70 perc alatt vezeti végig a nézőket Winter pöstyéni évtizedeinek szituációin, helyszínein. Miközben a nézők fülhallgatón részleteket hallhatnak az említett emlékiratból szlovákul vagy magyarul. (Az előadás létrehozói folyamatosan dolgoznak a kísérő szöveg további nyelvekre történő lefordításán.)

A „színdarab-séta” a Vág folyón a Fürdőszigetre átvezető – szintén Winter által épített – Kolonnád hídtól indul, ahol Winter bronzszobra 2019 óta mosolyog az átkelő gyalogosokra, rolleresekre és kerékpárosokra.