Zsolnay Fényfesztivál

Hetedik alkalommal rendezik meg július 6. és 9. között a pécsi Zsolnay Fényfesztivált nemzetközi fényfestőversennyel, meghökkentő fényinstallációkkal és több tucat programmal. A fesztivál egyik legnagyobb érdeklődéssel várt elemeit idén is a Fény Útja alkotásai jelentik. A belvárost behálózó – szabadtéren ingyenesen, zárt terekben karszalaggal bejárható – fénykörút állomásain különleges élményekkel gazdagodhat a látogató, így számos helyszínen az aktív részvétel és az alkotás szabadságának örömét is átélheti a közönség.
A főtéri dzsámi homlokzatára például az idén egy olyan, adatvizualizáción alapuló, hipnotikus erejű vetítést komponálnak, amely a NASA húsz éven át gyűjtött adatait veszi alapul, hogy felhívja a figyelmet a földi ökoszisztémára, az éghajlatváltozás okozta törékenységére, sérülékenységére.
A Színház téren a Laluz Visuals alkotása erdei utazásra invitálja a látogatókat: hangban és fényben jelenik meg a magyarországi erdők állat-, növény-, gomba- és a mecseki erdők mese- és mondavilága.
A pécsi ókeresztény világörökségi helyszínek is bekapcsolódnak a programokba: a Cella Septichora Látogatóközpont sírkamráinak terében a korabeli szertartások misztikus hangulata elevenedik meg.