A bécsi Albertina demenciával élőknek is kínál tárlatvezetést

A bécsi Albertina folyamatosan azon dolgozik, hogy a látogatók speciális igényeihez igazítsa kulturális kínálatát. Mostantól demenciával élőknek is szerveznek tárlatvezetéseket, ahol a résztvevők megélhetik a műalkotásokat.
„A művészetnek inkluzívnak és lehetőleg minél több ember számára könnyen hozzáférhetőnek kell lennie” – magyarázza Klaus Albrecht Schröder vezérigazgató annak kapcsán, hogy a bécsi Albertina mostantól demenciával élőknek is kínál tárlatvezetéseket. Az egyórás programot enyhe vagy közepesen súlyos demenciával élőknek szánják és úgy alakították ki, hogy ne terheljék túl a résztvevőket, és lehetőségük legyen a maguk módján, emocionálisan megélni a műalkotásokat.
Az első ilyen tárlatvezetés 2024. február 20-án lesz és a gyűjtemény alapítója, Albert Kázmér szász-tescheni herceg 18. századi világába kalauzolja el a résztvevőket. A következő program igazi tavaszi érzéseket ébreszt – virágillattal és madárcsicsergéssel – , hiszen Claude Monet Kertjéből Pablo Picassohoz a Cote d’Azurra utaznak a tárlatvezetés résztvevői. De elkísérhetik Chagall-t a szerelem városába vagy eltölthetnek egy nyarat a tengernél, Velencétől Isztambulig.
A speciális tárlatvezetésekre online lehet jegyet váltani, a kísérők számára a részvétel ingyenes. A kiállítóház kínál egyébként tárlatvezetést siketeknek és Down-szindrómával élőknek is, valamint online tárlatvezetést vakoknak és gyengénlátóknak.