toptúra hírlevél 2024/4 – 2024. február 19.

Triesztbe indít közvetlen járatot a Ryanair

A nyári főszezonhoz kapcsolódóan, június elejétől heti két járatot indít Budapestről a monarchia hangulatát idéző szépséges észak-olasz tengerparti városba a Ryanair. Az ír fapados gépei június 2-ától minden héten pénteken és vasárnaponként repülnek Budapest és Trieszt között.

Trieszt festői városa Észak-Olaszországban, a tengerparton helyezkedik el. Gazdag történelemmel és kulturális örökséggel rendelkezik, mely kapcsolódik a magyar
történelemmel is. Ellátogathatunk a Piazza Unita d’Italia térre, sétálhatunk a tengerparti sétányon, felfedezhetjük a város kávéházait és élvezhetjük az egyedülálló atmoszférát, amely jellemzi ezt a varázslatos várost.
A San Giusto-domb Trieszt egyik legfontosabb látnivalója, amely lenyűgöző kilátást nyújt a városra és a tengerre. A domb tetején található a San Giusto-katedrális, amely egy gyönyörű román stílusú épület. A katedrális mellett megtalálható a San Giusto vára. 

Trieszt kihagyhatatlan látnivalója a Miramare-kastély. Ez a lenyűgöző kastély a 19. században épült és a Habsburg császári család nyári rezidenciájaként szolgált. Az épület stílusa a neoreneszánsz és a neogótika keveréke. Triesztben járva számos izgalmas múzeum várja a látogatókat, ahol felfedezhetik a város történelmét, kultúráját és művészetét. 

Márciustól újra kisvonatozhatunk

Az EGERERDŐ Zrt. mint a Mátravasút, a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút és a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút üzemeltetője örömmel tájékoztatja a lakosságot, hogy a téli kisvasúti üzemszünet hamarosan véget ér. Március 2-ától ismét menetrend szerint közlekedik a kisvonat Szilvásváradon és Felsőtárkányban, míg a Mátravasút március 15-én kezdi meg menetrendszerinti közlekedését.

A kirándulók az első hónapokban csak szabad- és munkaszüneti napokon nosztalgiázhatnak kisvasútjaikkal, majd a felújított járművek menetrendszerinti gyakorisággal közlekednek. A 2024. évi menetrend és aktuális díjszabás az https://www.egererdo.hu/erdei-vasutak oldalról letölthető.

A szilvásváradi kisvasút a méltán nemzetközi hírű bükki Szalajkavölgyben vezet, a szilvásváradi lovaspályától a Fátyolvízeséséig. Nem csak a legmeredekebb vonalvezetésű hazai kisvasút, de egyben a legforgalmasabb is. A felújítások és karbantartások után a kisvonatok várhatóan még nagyobb népszerűségnek fognak örvendeni, és sok család kipróbálja a kívül-belül megújult járműveket, főként a felsőtárkányi elektromos meghajtású C-50-es mozdonyokat.

26 kupát adtak át a 32. Országos Amatőr Gyermek Sí Bajnokságon

A magyar sí sportot kedvelők körében igen népszerű szlovákiai Donovalyban rendezték meg 2024. február 10-én a 32. Országos Amatőr Gyermek Sí Bajnokságot.
Az éjszakai eső miatt kedvezőtlen időjárási viszonyok között indult a síverseny, ám a reggeli órákra a pálya megfelelőnek bizonyult és a délelőtt folyamán a Nap is előbukkant a felhők közül.

A szabályszerűen kialakított lesikló pályán a hó ugyan kissé vizes volt, de a több mint fél méter vastagságú hóréteg stabilan tartotta magát a versenypályán. Valószínűleg ennek a hóhelyzetnek köszönhető, hogy a 176 előre benevezett versenyzőből 106 gyermek állt rajthoz és néhány kivétellel valamennyien beérkeztek a célba.

Fehér Gyula, a verseny főszervezője megnyitó beszédében elmondta, hogy az elmúlt 32 év alatt csaknem 10 ezer 4-16 éves gyermek vett részt a versenyeken, közülük több, ma már nemzetközileg is elismert sportoló. Az idei megmérettetésen a legfiatalabb induló öt éves volt. Itt, a megfelelő körülményeket biztosító Donovalyban hetedik alkalommal került megrendezésre a gyerekek körében igen népszerű síverseny.
A megjelent és versenyző gyerekek, valamint a családok végül igen kellemes napot tudhattak maguk mögött, sok volt a mosoly, hiszen igen sok ajándékot osztottak ki a szervezők. A pálya építését Klausmann Viktor, a Magyar Sí Akadémia elnöke és csapata végezte, aki egyben az eredményhirdetést is konferálta, melynek során buzdító vagy éppen humoros megjegyzésekkel szólította az eredményt jelző dobogókra a versenyzőket.

A korosztályos győzteseknek 26 kupát, a dobogós helyezetteknek 78 érmet osztottak ki az idei Head kupán. A díjakat Tóth Endre, a Head Magyarországi képviselője, Sona Jelinková, a Slovakia Travel budapesti vezetője valamint dr. Gór-Nagy Miklós sportdiplomata, egykori vízilabdázó világbajnok adta át.
Öröm volt látni a fiatal „bajnokokat”, akik közül néhányan éremmel a nyakukban síeltek még egy ideig a napsütéstől szikrázó sípályán.

Pusztay Sándor