A Jászói-cseppkőbarlang

A lakosság egyötöde szenved különféle allergiáktól, amelyek miatt gyógyszert kell szednie. Az orvosság azonban nem feltétlenül az egyetlen megoldás: kiváló alternatíva lehet például a szpeleoterápia is, amely a barlangok tulajdonságait, főként a földfelszín alatti aeroszolok előnyeit hasznosítja.
A barlangi közeget gyakorlatilag lehetetlen mesterséges módon kiváltani, mivel port és allergéneket nem tartalmaz, relatív páratartalma pedig megközelíti a 100%-ot. A Jászói-barlang éppen egyike Szlovákia három barlangjának, amely többek között a légúti megbetegedések kezelésére is szolgál.

A cseppkőbarlangot elsőként tették hozzáférhetővé a látogatók számára, már 1846-ban • Fotó: Rengevic

A régióban fellelhető és az UNESCO Világörökségi Listáján szereplő látogatható barlangok közül a Jászói-barlang van Kassához a legközelebb, félóra alatt elérhető. A barlang Jászó község nyugati határában található. Az E571 országútról kell eltérni a szepsi benzinkútnál. A barlang bejárata alig 100 méterre található a parkolótól, szintkülönbség nincs.
A barlang mindezek mellett a történelem hűséges tanúja is. Úgy tartják, hogy a jászói premontrei rend egyik szerzetese fedezte fel, a létezéséről szóló első írásos emlék pedig a XII. századba nyúlik vissza.
A barlanghoz számos régészeti lelet is kötődik, ezek alapján tudjuk, hogy már a neolit korban éltek itt emberek, sőt, egyes leletek rövid időtartamú paleolit korabeli népességre is utalnak. A barlang falain számos feliratot és rajzot láthatunk, rendkívül értékes például egy 1452-ből származó felirat, amely a brandysi Ján Jiskra seregeinek Losonc melletti győzelmét örökíti meg, és a legrégebbi igazolt barlangfeliratnak tekintik Szlovákiában. A Denevérek Házában az előbbi mellett az 1576-os évszámot is megtalálhatjuk a falon.

Azon három barlang egyike Szlovákiában, ahol a barlangi aeroszolok belégzése útján légúti megbetegedéseket kezelnek • Fotó: slovakia.travel

1995 óta a Jászói-barlangban allergiás és asztmás gyermekek vehetnek részt gyógyüdülésen. A kezelések helyszíne a Denevérek Háza.
A barlang számos részén gyönyörű szinter-rétegek láthatók, hasonlóan szembeötlőek a „szinter-vízesések“ és dobok. A szakemberek 19 különféle fajtájú denevért azonosítottak a barlangban, ezek főleg a téli időszakban húzódnak meg a barlang falai között. Éppen a Jászói-barlang a nagy patkósdenevér legfontosabb telelőhelye Szlovákiában. A barlang bejárható útvonalának hossza 550 méter, a látogatás 45 percig tart. Nem árt, ha jó az állóképességünk, hiszen összesen 314 lépcsőt is meg kell másznunk. A hőmérséklet a barlangban 8,8 és 9,4°C között mozog, a relatív páratartalom 90–98% közötti.
A barlang áprilistól október végéig látogatható. Kassától 35 kilométerre található, autóval a menetidő 35 perc.

Szlovákia Németországgal egyetemben úttörőnek számít a szpeleoterápia területén • Fotó: slovakia.travel
http://www.unesconadosah.sk/hu/jaszoi-cseppkobarlang
www.slovakia.travel