A karácsony és a szilveszter veszélyei a házikedvencekre

Karácsony és szilveszter táján megszaporodnak azok a helyzetek, amelyek a lakásban tartott háziállatokat különféle veszéllyel fenyegetik. Sokszor nem is gondolnánk, mi mindenre kell odafigyelni ilyenkor, ha szeretnénk megkímélni kedvencünket egy kis gyomorrontástól, vagy akár nagyobb problémáktól.
Karácsonyfadíszek és lakásdekoráció: ezek a csillogó tárgyak vonzzák az állatok figyelmét. Rághatják, vagy akár le is nyelhetik azokat, ami sérüléshez vagy emésztési problémához vezethet. Az adventi és más dekorációs gyertyákkal az állatok megégethetik magukat, de a rájuk folyó, bundájukba ragadó forró viasz is kellemetlen lehet számukra.

A feldíszített karácsonyfának is vannak veszélyei, hiszen a macskák imádnak felmászni rá. Szeretnek minél magasabban lenni, és onnan szemlélődni, de a fa illata és a csillogó-mozgó díszek is vonzzák őket. Az ünnepi díszítés általában sok kábelt és villanyfényt is jelent. Ezekre az állatok ráharaphatnak, vagy rájuk léphetnek, ami áramütést okozhat. De bele is csavarodhatnak játék közben, ami akár fulladást is okozhat.

Ételek: az ünnepi időszakban sok olyan étel van jelen, amit kis kedvenceinknek nem szabadna enniük, például csokoládé, alkohol, hagymafélék, csontok vagy az édesítőszerek (pl. xilit). A szaloncukrok alufólia borítása nem emészthető anyag, így bélelzáródást okozhat. További veszélyforrás a fém (drót) szaloncukor felfüggesztő, ami lenyelve szintén súlyos problémákhoz vezethet.
A sok karácsonyi maradék, valamint a konyhai hulladék véletlenül a kutyánk, macskánk elé kerülhet. Ők természetesen örömmel laknak jól ezekből, azonban akár súlyos hasmenést, esetleg komolyabb ételmérgezést, fertőzést is kaphatnak.
Szokatlan dolgok: az ünnepek alkalmával gyakran érkeznek vendégek, velük együtt idegen szagok, idegen hangok. A látogatók érkezése, ez a számunkra kellemes időtöltés zavarhatja az állatokat, és szorongást vagy stresszt okozhat nekik. Ennél még nehezebb a szilveszter éjszaka az arra érzékeny állatoknak: a hangos és folyamatos petárda durrogtatás sajnos sok esetben a kutyák nagyfokú félelmét, akár elmenekülését eredményezi, s nem minden esetben kerül haza épségben a derék házőrző vagy a cuki szobakutyus.
Vigyázzunk állatainkra az ünnepek alatt is!