A kristálytiszta Gradac-patak

A montenegrói tengerpart felé autózva álljunk meg Valjevóban! A város határában kezdődik Európa egyik legtisztább vizű patakjának völgye, a Gradac-szoros.

A Belgrádtól kb. 100 km-re délnyugatra fekvő Valjevo a Valjevói-hegyvidék és a Šumadijai-dombság találkozásánál fekszik. A hegyvidék felől érkező kisebb-nagyobb patakok a városnál egyesülnek, és vizüket a Kolubara folyó szállítja észak felé, a Szávába.

Kilátóhely a Vidrak dombon

A Gradac Európa és a Balkán-félsziget legtisztább vizű patakjai közé tartozik, nagy számban él itt vidra, pataki pisztráng, márna és számos folyami rákfaj. A vízfolyás város felőli végén vízimalmok, éttermek és kiépített sétautak vonzzák a zöldbe vágyókat. A kiépített szakaszt elhagyva, a piros karikában fehér pötty turistajelzésen, eljuthatunk a patak vadabb részeire is. Akár egész napos túrákat is tehetünk a patak mentén a 10 km-re fekvő Celije kolostorig. Miközben egyre mélyebbre hatolunk a Gradac-szorosban a sekély, de bővizű patakon alkalmanként mezítláb kell átkelni, de több, egyszerű híd is segít. A szűk völgyben kanyarog, alagutazik a Belgrádból Bar felé tartó vasútvonal is.

A Nenadović torony

A túráról visszatérve pihenjünk meg Valjevoban. A leghangulatosabb negyede a Tešnjar. Ez egy hosszú, macskaköves utca, a török időkből származó egy- vagy kétszintes épületekkel. Boltok, vendéglők, ivók és kézműves iparosok műhelyeivel, a kis kocsmákban és éttermekben megkóstolhatjuk a Valjevói Sörgyár csak itt kapható csapolt sörét. Néhány épületben még ma is iparosok dolgoznak és kínálják portékájukat.

Az új városrészben bukkanhatunk a legöregebb épületre, a „Muszlim-házra”. Az egykori valjevói török adminisztratív körzet hivatala és börtöne ma kiállításoknak ad helyet. Távolabb felfedezhetjük az 1813-bab épült, 17 méter magas Nenadović toronyot is.

Valjevotól 40 km-re lévő Divčibaré hegyvidéki üdülőhely a 980–1100 méteren elhelyezkedő idegenforgalmi központ. Tavasztól őszig a jelzett turistautakon kisebb-nagyobb túrák tehetők a közeli, 1000 méter feletti csúcsokra, ahonnan tiszta időben jól látszanak Nyugat-Szerbia hegyvidékei.