Wild Thing – új extrém út a Rax-Alpokban

A magyar hegy- és sziklamászók a szomszédos országok hegyeit nem csak másszák, hanem számos mászó utat is létrehoznak.

Néhány éve négy magyar alpinista, Babcsán Gábor vezetésével új utat nyitott a közkedvelt Raxon. A cél a Rechenmauer 200 méteres fala, amely olyan vad, hogy eddig mindössze egyetlen alpin komolyságú 8-as Allein und Einsamkeit nevű sportmászóutat másztak meg a falon. A probléma az, hogy a kaotikus, sima táblákkal, vad áthajlásokkal és törékeny sávokkal teleszórt sziklafalon nagyon nehéz volt jó útvonalat találni. Egyszerű ereszkedéssel és nitt furással szinte megoldhatatlan a feladat. A célszerű stílus a tradicionális felfogás, azaz alsó biztosítással megkeresni a felmászásra alkalmas utat és elhelyezni a biztosításokat. A nitt furás kampókban függve, szögekből vagy mászó pozícióból persze nem volt éppen leányálom ilyen meredek falon.

A négyfős csapat – Babcsán Gábor, Ercsey Orbán Péter, Kovács Tamás-Lui és Novoszádek Péter – 2013 júliusának elején három napot dolgozott a falon és sikerült annak nagy részét megmászniuk, egy nehéz és igényes útvonalat találva. Az öt kötélhossz nehézsége: 7. 9- A1, 9- A1. 6, 8. A helyszín érdekessége, hogy a 2000-es évek elején a tatabányai Kovács-testvérek már próbálkoztak e falon, s fel is jutottak a magasság feléig, mikor a nehéz, benzines nittfúrójuk mélybe zuhant, a kísérlet végét jelentve. A 2013. évi próbálkozás a fal középső részén azt az útvonalat követi.

Emlékezetes volt a túra hangulata, a kalandos mászástól kezdve az esti sörözésekig. Ercsey Peti végigfilmezte a küzdelmes munkát, amelyből akkor még hátra volt a két kötélhossznyi, 7 és 8-as nehézségű szuper szilárd headwall. A befejezés a későbbiekben igényelt még legalább három napot.

Az út a vad Rechenmauerhez illendően Wild Thing nevet kapta. Jelentős kihívás lett a Höllentalban, különösen annak, akinek a második kötélhossz áthajló kétméteres A1 részét sikerül szabadon megmászni, kb. 10- fokozatban.