Bemutatkozik a liptói régió

A téli sportok sokaságával, hóbiztos síterepekkel, termálfürdőkkel, gazdag népművészeti hagyományokkal, változatos szállás- és gasztronómiai kínálattal várják a most kezdődő téli szezonban a vendégeket a liptói régióban, az Alacsony-Tátrában – tudtuk meg a budapesti Szlovák Intézetben tartott sajtótájékoztatón, amelynek házigazdái Soňa Jelínková, a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője és  Marta Zimanová, a Zsolnai (Žilinský) Turisztikai Régió menedzsere voltak. Külön érdekesség, hogy a sajtótájékoztató a Szlovák Kulturális Intézet előtt, a Rákóczi út járókelőinek szóló, népzenei kóstolóval kezdődött.

Azt, hogy miért érdemes a térségben tölteni a téli vakációt, a házigazdák öt pontban foglalták össze. Először is fontos, hogy a téli síterepek közel találhatók Magyarországhoz, másodszor többnyire öt hónapig kitart a hótakaró, a szolgáltatások kedvező áron érhetőek el. A síelés után rögtön élvezhetjük a termálvizet is ugyanazon a helyen, és nem utolsósorban igen széles a szállás- és gasztronómiai kínálat.
A hagyományos síelés mellett lehetőség nyílik túrasízésre, freeride-ra vagy sífutásra is, hiszen összességében több ezer kilométer hosszú turistaösvények, pályák állnak rendelkezésre a régióban.
Szlovákia legjobb síterepe a Jasná síközpontban található, ahol a téli sportok kedvelői a Chopok északi és déli oldalán hódolhatnak szenvedélyüknek. A nagyrészt mesterséges hóval fedett pályák hossza 50 kilométer. A mostani szezonra a síközpontban elkészült egy új, 15 személy utaztatására alkalmas kabinos felvonó, amellyel gyorsabb a feljutás a Chopok csúcsára. Jasna a túrasízés, sífutás, freeride szerelmesei számára is kiváló lehetőségeket kínál, de kutyaszánversenyeket is szerveznek itt.

A téli sportok után számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínálnak a vendéglátók, kezdve a diszkóktól, koncertektől a vacsoráig a Chopok csúcsán elhelyezkedő, panorámás Rotunda étteremben, vagy a Habarka hegyi vendéglőben.
A téli szezon alatt gyakorlatilag az egész régióból ingyenes buszjáratok közlekednek a Jasná síközpontba. Például a vendégek gépkocsijaikat a díjtalan deménvölgyi (Demänovska dolina) P+R parkolóban hagyhatják, ahonnan 15 percenként indulnak a buszok.
A téli kikapcsolódáshoz hozzátartozik a régió gasztronómiai kínálatának felfedezése is. A juhtúros sztrapacska mellett feltétlenül meg kell kóstolni a Liptovské droby-t, azaz a krumplis-tepertős-hagymás-fokhagymás hurkát.

A régióban a koronavírus miatt jelentősen visszaesett a látogatók száma. A magyar vendégek száma a csehek és lengyelek után a harmadik helyet foglalja el. Idén már folyamatosan emelkedett a vendégszám, de még mindig csak a 2019-es referenciaév 60 százalékánál tartanak. Érdemes utazás előtt a visitliptov.sk portált megtekinteni, amely segít a
programszervezésben.
A rendezvényen Fürstner József, a síszövetség elnöke és Fehér Gyula, a síbajnokság versenyigazgatója aláírták azt a megállapodást, amelynek alapján új, Magyar Sí Szövetség Kupa elnevezéssel rendezik meg a 30 éves múlttal rendelkező Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságot 2023 február 23-án, amelynek Donovaly már 10. alkalommal a házigazdája.

A  tájékoztatón jelen volt Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, nagykövet, a Magyar Sí Szövetség egykori tiszteletbeli elnöke is, aki a síverseny legelső fővédnöke volt. A régió népzenei kínálatából és táncaiból is ízelítőt kaptunk, miközben a gasztronómiai ínyencségeit is megkóstolhattuk.