Besztercebányai regionális karácsonyi vásárok

Fából készült Betlehem, amely egészen a Vatikánig utazott. Lovak gyerekeknek egy korabeli filmből kivágva. Hímzett övek, amelyek visszahozzák a nagymama emlékét. Méhviasz gyertyák, amelyek illata évtizedekkel ezelőtti karácsonyra emlékeztet. Ezek mind helyi termékek, amelyek a besztercebányai régió lelkét hordozzák: felfedezheti őket a regionális karácsonyi vásárokon.

A helyi termelők és kézművesek termékeiben megtestesülő szépséget a legjobban élőben lehet megcsodálni. Ezért második éve szerveznek megyei piacokat a besztercebányai régióban, karácsonyi vásárokat pedig az adventi időszakban. Ezek barátságos légkörben biztosítanak helyet a nézelődéshez és az egyedi termékek megvásárlásához, valamint a helyi kézművesek megismeréséhez.

„Tavaly kezdtük el szervezni a megyei piacokat a besztercebányai régió hét járási városában május és szeptember között. A helyi termelők és kézművesek nagyon pozitívan értékelték a megyei piacokon való részvételt, ezért felvetettük, hogy a karácsony előtti időszakban kínáljuk fel számukra az értékesítés lehetőségét” – mondta Ursínová Mária, a Regionális Pultok projekt vezetője.

A regionális karácsonyi vásár a régi vásárcsarnokban december 11. és 16. között kerül megrendezésre. A regionális termelők árusító standjai egyedi karácsonyi díszekkel lesznek tele, amelyek a besztercebányai régió hagyományainak megfelelően elhozzák a karácsony varázsát az otthonokba. A természetes anyagokból készült használati és dekorációs tárgyak, szappanok vagy játékok nagyszerű meglepetések karácsonyra.
A besztercebányai régió összesen 45 termelője mutatja be termékeit a regionális karácsonyi vásárokon. Aki megáll a régi vásárcsarnoknál, megcsodálhatja például Peter Tatarik selicei vagy Lucia Kováčová (lula.kerámia) műhelyének kerámiáit Besztercebányáról, Ladislav Hedvigi kyjatic játékait és gyertyatartóit Rimažské Zalužanyból, Emília Mészárosová (Falusi lányok) természetes kozmetikumait Fiľakovóból, Andrea Kosecová kovács egyedi termékeit Hajnáčkából vagy Margareta Hlbocká finom hímzéseit Lučenecből.