Donovaly mesevilága

A hosszú hétvégeken érdemes felkeresni a Besztercebányától csak huszonöt kilométerre található, a magyar turisták körében igen népszerű Donovalyt, amely számtalan szórakozási lehetőséget kínál az ide látogató gyermekes családoknak.

Fotó: slovakia.travel

A Telemix Nová hoľa libegő völgyállomása mellett található a FunAréna Donovaly kalandpark, amely számos olyan attrakciót biztosít a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt. Ebben a kalandparkban különböző ugródeszkák és kötélmászó pályák állnak a vendégek rendelkezésére. A legnagyobb vonzerőt a bobpálya képezi. Ennek pályája a libegő völgyi állomáshoz közeli lejtőn, csaknem 900 méter hosszan kanyarog a célállomásig. A bobpályán a hét ugratónak és a tizenegy éles kanyarnak köszönhetően rengeteg adrenalin fokozó élményben van részük az utazóknak.

A FunAréna részeként néhány éve épült meg a Nová hoľa hegycsúcsra vezető libegő völgyi állomása és a bobpálya közelében található Egérke gyermek vízi élménypark, amelynek minden egyes része interaktív, és a gyermekek maguk szabályozhatják, kipróbálhatják, megfoghatják vagy felpörgethetik azokat. A kötélmászó rámpán kívül további más olyan érdekes attrakciók is a gyermekek rendelkezésre állnak – mint a köves játszótér, a halastó, a csúszda, az „Archimédesz”, az „Öntöző” –, amelyeken maguk is meggyőződhetnek az egyes fizikai törvények érvényesüléséről.

Fotó: slovakia.travel

Elsősorban a legkisebb látogatók kedvence az egyedülálló „Donovalkovo” nevű gyermekvároska, amelyhez egy mini farm is tartozik. A városkában kicsinyített üzletek, szolgáltató létesítmények és intézmények várják a csöppségeket és szüleiket. A három, és tizenkettő év közötti életkorú gyermekek beleélhetik magukat az orvos, a bankár, a javítómester vagy a bolti eladó szerepébe. A 24 házikóból álló épületegyüttesben autójavító műhely, benzinkút, posta, és további más, miniatűr bútorokkal és a valóságos üzletekben vagy műhelyekben is előforduló egyéb tárgyak kicsinyített változatával berendezett szolgáltató egységek találhatók.

Fotó: slovakia.travel

A mini farmon különböző fajtájú, törpe növésű állatokat tartanak. A dóvali (Donovaly) farm szamárnak, alpakának, törpe lónak, kis kecskéknek, juhoknak, nyulaknak és tengeri malacoknak ad otthont. A gyerekek mintegy valódi gazdaként gondozhatják az állatokat. A gondozók felügyelete mellett, azokat etetve, tisztítva és fésülve tölthetnek el felejthetetlen pillanatokat az állatok társaságában. A kis gazdaként eltöltött idő végén minden résztvevő egy farmer igazolványt kap ajándékba.

Fotó: slovakia.travel

Donovaly meglátogatása esetén nagyon ajánljuk a Pavel Dobšinský mesevilágát megelevenítő, a Nová hoľa hegycsúcsra vezető libegő völgyi állomásától csak néhány méternyi távolságra található HABAKUKY mesefalu felkeresését. A Habakuky mesevilágot tizenöt, sajátos építészeti stílusú házikó, tojáshéj várkastély és a hozzá tartozó tó alkotja. Az „éhenkórászok” a Lakomázóban kapható és eredeti mesés csomagolásban tálalt ízletes ételekkel csillapíthatják éhségüket. A házikókat, a mesebeli jeleneteken kívül, a hagyományos és nem hagyományos mesterségeket ismertető érdekes tárlatok és bemutatók egészítik ki. A mesevilágban csak mesepénzzel – arany és ezüst Habakukokkal – lehet fizetni. A látogatók ezeket a pénzeket – mint eredeti szuveníreket – magukkal is vihetik.

Szlovákiai utazás – jó ötlet.