Egyedülálló mászóterem épült Kőbányai magtárakból

Megnyitotta kapuit Kőbányán – a korábban sör- illetve konzervgyárként is funkcionáló – Maglódi út 47. telephelyen az Indotek Group MAG47 mászóközpont. A termet két korábbi ipari magtár épületéből alakították ki, így földrajzi és ipartörténeti okból is adta magát a MAG47 elnevezés.

Az Indotek Group elkötelezett az értékmentés, valamint a leromlott állapotú ingatlanok felújítása mellett. A barnamezős beruházás eredményeként közel 20 éven át használaton kívül lévő épületeket hasznosítottak. Az 500 millió forint értékű magánberuházás tervét, illetve megvalósítását az Indotek Group mellett a Kőbányai Önkormányzat és az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda is üdvözölte. Utóbbi 50 millió forint támogatást nyújtott a projekt számára.

A komplexumban multifunkcionális rendezvénytermet is kialakítanak. A két épületből álló MAG47 mászóközpont Magyarország egyetlen olyan sportmászó komplexuma, ahol az olimpiai sportággá vált sportmászás világszínvonalon űzhető.

A munkálatok során az összesen 2300 négyzetméter hasznos alapterületű épületek teljes felújításon estek át. Emellett a központ egésze légkondicionált, a két mászóterem pedig padlófűtéssel is felszerelt.

Az alacsonyabb épület háromszintes, a szuterénszinten a boulder terem megnyitása a második ütemben történik. Magassága 5 méter, alapterülete közel 450 négyzetméter lesz.

A magasabb épület a sportmászó és ipari alpintechnikai oktató terem. A galérián a mászók 9 és 11 méter magasságú utak közül választhatnak. A galérián és a fölötte található acélszerkezeteken épült meg az ipari alpinisták egyik gyakorló helye. A terem padlószintjétől számítva a nagyfalak 17 méter magasak, az áthajlásoknál több mint 20 méter is mászható.

Az épület külső falain sportmászó utakat, valamint via ferrata gyakorló és oktató utakat alakítanak majd ki.

A két épület között egy 26 méter magas torony található, amelynek belső lépcsőháza és külső oldala kiváló helyszín ipari alpintechnikai gyakorlásra és rendezvények megtartására.

A beruházás eredményeként Magyarország első olyan mászóközpontja jött létre, amely az IFSC (Sportmászás Nemzetközi Szövetsége) előírásainak megfelelő, két párhuzamos úttal, megfelelő dőlésszöggel, speciális falkialakítással rendelkező gyorsmászó úttal is várja a látogatókat.

Kovács András, az Indotek Group értékesítési igazgatója megnyitó beszédében elmondta, hogy ez a projekt a sport iránti szeretetről, kitartásról, egy lehetetlennek tűnő álom megvalósításáról szól, és például szolgálhat más vállalkozások számára is.