Együléses retró felvonó a kassai régióban

A legnagyobb vonzerő a kassai régióban 2024-ben is várhatóan az Imrikfalvi (Dedinky) – Geravy libegő lesz, amely egy átfogó felújítást követően Szlovákia egyetlen működőképes, együléses retró libegője. A közel két kilométer hosszú, 221 méteres magasságban futó és 133 személy kapacitású libegő fantasztikus élményt kínál.

A libegő még 1970-ben épült, s negyven éven át szállította a turistákat Imrikfalváról (Dedinky) a Geravy fennsíkra, évente átlagosan 15 000 ember vette igénybe. A faluból induló libegő üzemeltetését 2012-ben műszaki alkalmatlanság miatt zárták le. Az újraindításához jelentősen hozzájárult a Kassa Régió Turizmus megyei idegenforgalmi szervezet is. A libegőt egy erőteljes turisztikai attrakciónak tekintik, amely képes új látogatókat vonzani a régióba, és ezáltal növelni a látogatottságot, valamint a kassai régió pozitív megítélését a látogatók szemében.

Az együléses libegőn utazás azonban bizonyos fokú bátorságot és megfontoltságot is igényel, ez az adrenalin-élmény nem való mindenkinek. A retró jellege és a műszaki paraméterei miatt csak azok vehetik igénybe, akik 125 cm-nél magasabbak és nincs tériszonyuk. A libegő 2024 májusától egész évben nyitva tart.