Elkészült a Peljesac-híd

Horvátországban átadták a forgalomnak a szárazföldet a Peljesac-félszigettel összekötő, közel két és fél kilométer hosszú, 55 méter magas hidat, ami megkerüli Bosznia-Hercegovina rövid tengerparti szakaszát két, időrabló határátkelőjével.
Egy helyi hajós és kagylótenyésztő úgy érzi: „mostantól válunk Horvátország részévé. Mert az itteniek eddig elszigeteltek voltak. Csupán két határátlépés árán utazhattak az ország többi részébe.”
„Nem kell többé a kompra hagyatkoznunk, nem kell két határátkelőn várakoznunk” – mondja a kemping tulajdonosa. „A sorban állás a határon öt perctől két és fél óráig is eltarthatott. Ez kimerítő volt, és ezek a körülmények egyfajta keserűséget keltettek az itt élőkben.”
Már nem kell igazolványt vagy útlevelet felmutatnia annak, aki például Splitből autózik Dubrovnikba, amennyiben közvetlenül a boszniai Neum előtt felhajt az új, a félszigetről elnevezett hídra.
A híd ötlete már 1997-ben felmerült, de a munkálatok csak 2018-ban kezdődtek el.
A határellenőrzés eddig nagyban megnehezítette a Horvátország déli és északi része közötti személy- és áruforgalmat, és nem utolsósorban nyaranta óriási dugókat eredményezett a határon. A mintegy 420 millió eurós projektet 85 százalékban az Európai Bizottság finanszírozta, a többit a horvát állam.