Helyreállítják az ország egyik legrégebbi állomásépületét

Kiemelt beruházássá minősítette a Kelenföld indóház épületének rekonstrukcióját a Közlekedési Múzeum által előkészített tervek mentén a kormány rendelete – áll a Közlekedési Múzeum tájékoztatójában.

Budapest-Kelenföld vasútállomás 137 éves indóházában a Közlekedési Múzeum legújabb kiállítóhelye valósul meg. Az épület így megmenekül a pusztulástól, és műemléki helyreállítása is megtörténik. Az 1884-ben épült Kelenföldi indóház az ország egyik legrégebbi állomásépülete, amely a közelmúltig be is töltötte ezt a szerepét. A 4-es metró projekt részeként épült aluljáró miatt azonban funkcióját az elmúlt években teljesen elveszítette, a MÁV-pénztár kiköltözött belőle, és állapota tovább romlott. Így félő volt, hogy az egyébként dinamikusan fejlődő és átalakuló Etele tér közelségében idővel lebontják.

A Közlekedési Múzeum az Építész Stúdiót bízta meg az építészeti tervek elkészítésével. A tervezők az eredeti épület műemléki jellegének és karakterének tiszteletben tartása mellett az új funkcióknak megfelelő, kortárs elemekkel is kiegészítik a létesítményt.

A Közlekedési Múzeum várja a Kelenföldi indóházhoz kapcsolódó régi képeslapokat, fényképeket, egyéb tárgyi emlékeket és történeteket, valamint a leendő kiállítóhely programjaival kapcsolatos javaslatokat is. Az állomásépület teljes felújításával és bővítésével létrejövő új múzeumi kiállítóhely fő attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz.