Kijárási és beutazási korlátozás Ausztriában november 22-től

Tekintettel a jelenlegi, ausztriai fertőzöttségi adatokra, november 22-től ideiglenes kijárási korlátozás lép életbe. 10 nap után újra értékelik a helyzetet, a tervek szerint legkésőbb december 13-án véget ér a lezárás. A kijárási korlátozás ideje alatt a turisztikai célú utazás nem megengedett – tájékoztat a www.austria.info
A kijárási korlátozás megszűnését követően Ausztriában a jelenlegi állás szerint az úgynevezett 2G-szabály (oltott, gyógyult státuszú), valamint az FFP2-es maszkviselési kötelezettség lép érvénybe számos területen, az alábbiak szerint:

  • Ahol eddig a 3G-szabály volt érvényben, ott mostantól a 2G-szabály él, azaz csak oltott vagy gyógyult személyek léphetnek be az alábbi helyekre: vendéglátó- és szálláshelyek, szabadidős és sportlétesítmények, kulturális létesítmények, hegyi felvonók, adventi vásárok, testközeli szolgáltatóhelyek (pl. fodrász), valamint 25 vagy annál több főt számláló rendezvények.
  • A koronavírustesztek (sem a PCR-, sem az antigéntesztek) már nem érvényesek a belépés igazolására. Az antitesttesztek sem érvényesek a gyógyult státusz igazolására.
  • FFP2-es maszk viselése kötelező a kereskedelemben és a múzeumokban.
  • Az oltási igazolás érvényessége december 6-tól a teljes körű védettségtől számítva 9 hónapra csökken (korábban 12 hónap volt). (Ausztriában a 2. oltás napjától teljesen oltottnak számít.) Ezt követően emlékeztető oltás szükséges az érvényességhez. Figyelem! Az egydózisú oltások, mint a Johnson & Johnson vakcinája, csak 2022. január 3-ig érvényesek, ezután emlékeztető oltásra van szükség.
  • December 6-ig az átmeneti időszakban a PCR-teszttel kombinált első oltás is érvényes belépési tesztként.
  • A gyermekek tizenkét éves korukig mentesülnek a belépési tesztkötelezettség alól. (Kivétel Bécs: a tesztkötelezettség itt 6 éves kortól érvényes.)
  • Az osztrák állampolgárságú, 12-15 éves gyermekek ún. nindzsaigazolványa (Ninja Pass) kiváltja a 2G-igazolást. A külföldi vendégek számára még kidolgozás alatt van egy megvalósítható szabályozás. (Bécsben ettől eltérő a szabályozás: ott a 12 és 15 év közötti gyermekeknek 48 óránál nem régebbi PCR-teszt szükséges, ha nincsenek oltva vagy nem gyógyult státuszúak.)
    Ezek az országos szintű intézkedések, a tartományokban további regionális intézkedések alkalmazhatók.