Martonházi-aragonitbarlang

A Martonházi-aragonitbarlangba 104 lépcsőn át jutunk, ezután tárul elénk az a csoda, amelynek megteremtésére csak a mindenható anyatermészet képes. Egy kis ország újabb világraszóló látványosságáról van szó, hiszen ez a barlang a világ három, látogatható aragonitbarlangjának egyike. A másik kettő Mexikóban, illetve Argentínában látható.
A Martonházi-aragonitbarlang a Nagyrőcei-hegységben található Jolsva (Jelsava) és Csetnek (Stítnik) között. A barlangba vezető táró 642 méteres tszf. magasságban fekszik. Kassáról indulva Rozsnyó és Jolsva felé kell elindulnunk, Csetnek és Jolsva között pedig letérünk. A parkoló a barlang bejáratától mintegy 300 méterre található, egy enyhén emelkedő ösvényen közelítjük meg.

A legrégebbi aragonit-alakzatok közel 140 ezer évesek

A martonházi barlangban az aragonit három nemzedékét figyelhetjük meg, az első 121-138 ezer éves. Legnagyobb számban a második nemzedék látható, ezek több tíz centiméter hosszú, tű alakú kristályok, illetve csavart, esetenként már spirál alakú heliktitek, mintegy 14 ezer évesek. A legfiatalabb nemzedék az üledékeken van éppen kialakulóban, aprócska, mindössze 2-4 mm nagyságú legyezőket formáz.

Az aragonit kalcium-karbonát, amely különféle alakzatokban létezik / Fotó: Julius Szabo

A barlang teljes hossza 300 méter, ebből 230 méter bejárható, a séta félórás. Méretét tekintve ugyan nem beszélhetünk nagy barlangról, de ez a látványosság rendkívül értékes. A színes, különféle formájú, korallokat idéző aragonitok csodálatos képeket hoznak létre. A barlang legszebb részének tartják a Tejút-termet, ahol a mennyezet repedéseiből függő fehér aragonit-fürtök a lámpafényben galaxisokhoz hasonló látványt alkotnak.

Fotó: Julius Szabo

Az aragonit kalcium-karbonát, amely különféle alakzatokban létezik – lehet oszlopszerű, cseppkő formájú, rostos, sugaras, illetve a legértékesebb forma a vasvirág, amely a korallhoz hasonló megjelenésű.

A legértékesebb forma a vasvirág, amely a korallhoz hasonló megjelenésű / Fotó: Julius Szabo

Ezt a világon is egyedülálló kincset teljesen véletlenül fedezték fel 1954-ben, egy geológiai feltáró alagút fúrása során. A nyilvánosság 1972 óta látogathatja a barlangot. A benti hőmérséklet 7,2°C és 7,8°C közötti, a relatív páratartalom pedig 92% és 97% között mozog. Látogatható: április – november között. Kassáról autóval 95 perc, 100 km.

A fehér aragonit-fürtök a lámpafényben galaxisokhoz hasonló látványt alkotnak
www.unesconadosah.sk/hu/martonhazi-aragonitbarlang
www.slovakia.travel