Szepeshely, a térség „kis Vatikánja”

Szepeshelyet, mint egyházi kisvárost a térség „kis Vatikánjának” is nevezik. Ha kitekintünk a Szepesi vár főtornyából, szinte elsőként tűnik szembe a Szepesváralja mögötti emelkedőn a várfallal körülvett, építészetileg rendkívül érdekes épület-együttes. Amit látunk, az egy egyedülálló egyházi kisváros, Szepeshely, amelyet akár egy „kis Vatikánnak“ is tekinthetünk.
A Szepeshely (Spisská Kapitula) ma Szepesváralja (Spisské Podhradie) része, ám régebben önálló falu volt. A fennmaradt írásbeli emlékek már 1235-ben igazolják létezését. Szepeshely az egyházi oktatás egyik központja volt a mai Szlovákia területén.

A Szepesváralja mögötti emelkedőről Szepeshely látható

A román stílusban épült Szent Márton-székesegyházban minden vasárnap 7 és 9 órától szentmisét tartanak.

A Szent Márton-székesegyház monumentális ablakai

A városka központi épülete a Szent Márton-katedrális, amely először prépostsági templomként szolgált a királyságban. Az eredetileg román templomot a XV. században építették át gótikus stílusúra. Ekkor készült el a viszonylag nagyméretű szentély és az épület magassága a kétszeresére nőtt. A templomban nyolc oltár található, Szűz Mária megkoronázásnak oltára 500-nál is több éves. Rendkívül érdekes, már-már rendhagyóan világi jellegű az itt látható falfestmény: Károly Róbert 1317-es megkoronázását örökíti meg, akit Szűz Mária áld meg, karján a kis Jézussal. A katedrális egyfajta központja a várfallal szegélyezett városkának, a várfalakon három kapun át lehet átlépni. Jellegzetes a kanonokházak utcája, amely az egyetlen utcaként egyfajta tengelyét képezi a városkának.

Szepeshely

Szepeshely létrejötte megerősíti az egész térség történelmi jelentőségét. Már a XI. században voltak kápolnák és temető a mai katedrális helyén. A városka már a kezdetektől fogva jelentős szerepet játszott a régió egyházi életében, a XVIII. század végére pedig püspökséggé nőtte ki magát. A XIX. század elején papi szemináriumot hoztak itt létre, illetve Szepeshelyhez kötődik Magyarország legrégebbi tanítóintézete is.

A Fehér oroszlán

A székesegyházban látható a Szlovákia területén található egyik legrégebbi román kori dombormű, a travertinóból készített Fehér oroszlán.
Szepeshely közvetlen közelében, a Pažicának nevezett területen egy, valószínűleg a XVII. században kialakított keresztút maradványai láthatók. Ez lehet az ország legrégebbi kálváriája, amelynek további érdekessége, hogy egy jeruzsálemi típusú kálváriáról van szó, ahol a kis kápolnák elhelyezése a Jézus-korabeli Jeruzsálemet hivatott felidézni. A Szepességi Jeruzsálemet csupán 2002-ben tárták fel teljes egészében.

A szenthelyet látogatásával megtisztelte II. János Pál pápa is
www.unesconadosah.sk/hu/szepeshely
www.slovakia.travel