PCR-teszt nélkül utazhatunk Franciaországba

Már PCR-teszt nélkül utazhat Franciaországba az, az az európai uniós állampolgár, aki a koronavírus ellen az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal lett beoltva, így a magyarok utazók is.

Három kategóriába sorolják az országokat az aktuális járványhelyzet alapján, melyekre különböző beutazási szabályok vonatkoznak. A zöld besorolású országokra, így Magyarországra is a legenyhébb szabályok vonatkoznak jelenleg.

Basilique du Sacré-Cœur • Fotó: Máté Istvánné

A védettség az alábbi módon érvényesül az egyes Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák szerint:
• Pfizer, Moderna, AstraZeneca: a második oltás után legalább 2 hétnek kell eltelnie
• Johnson & Johnson: az egyszeri oltás után legalább 4 hétnek kell eltelnie
• akik igazoltan átestek a Covid-19 fertőzésen, azoknak elegendő egy oltás is, mely után legalább 2 hétnek el kell telnie.

A védettséget nem igazolja önmagában a magyar védettségi igazolvány. Olyan angol vagy francia nyelvű igazolásra van szükség, melyen fel van tüntetve a vakcina típusa és dátuma. Ezt július 1-től kiválthatja az egységes EU-s vakcina-igazolvány.

Aki nincs beoltva vagy nem az imént felsorolt oltóanyagokkal oltották be, azoknak a beutazáshoz továbbra is szükséges egy 72 óránál nem régebbi negatív, hivatalos PCR vagy antigén teszt (angol vagy francia nyelvű)!

A híres Shakespeare and Company könyvesbolt • Fotó: Máté Istvánné

A 11 év alatti kiskorúakra nem vonatkozik a tesztkötelezettség, ők szabadon utazhatnak. A 11 évnél idősebbekre azonban a felnőttekkel azonos szabályok érvényesek, tehát ha nincsenek beoltva, akkor szükséges egy 72 óránál nem régebbi negatív, hivatalos PCR vagy antigén teszt.
(A címlapképen a párizsi Eiffel-torony • Fotó: Máté Istvánné)