toptura.hu hírlevél 2021/12.

Birtokba vették a kerékpárosok a siófoki Baross hidat

A balatoni bringakör fejlesztésének keretében átadták az átépült siófoki Baross hidat. Az 1983-ban épült a híd, most először újult meg az elmúlt közel 40 évben.
A kerékpárosok eddig az autósokkal egy felületen, közösen haladva keltek át a hídon, a gyalogosok pedig egy elválasztott 2,7 m széles járdán a Balaton felőli oldalon, amelyre csak lépcsőn lehetett feljutni. A híd szélességének újraosztásával a gépjárművek forgalmi sávja mellett, attól elválasztott, kétoldali és irányhelyes kerékpársávot alakítottak ki.
A gépjárművel közlekedők a szélesített és felújított hídon 2021. június 21-től a végleges forgalmi rendnek megfelelően, újra két irányban, a kerékpárosok pedig a híd két oldalán kialakított kerékpársávokon haladhatnak, míg a gyalogosok a Balaton felőli járdán tudnak közlekedni.
A jelenlegi és a jövőbeli beruházásoknak köszönhetően az egyik legszebb, legbiztonságosabb és legkorszerűbb kerékpáros útja lesz Magyarországnak a balatoni bringakör.

Siófok, Baross híd • Fotó: magyarepitok.hu

Különleges élményt nyújtanak a barlangok nyáron is

A hőségben igazi felüdülés és tartalmas kikapcsolódás a barlangtúra, az állandó 12°C-os hőmérsékletben. Magyarországon a több mint 4100 barlangból 40 látogatható a nagyközönség számára is.
A hazai nemzeti parkok közül ötben: az Aggteleki-, a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva-, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén találhatók barlangi bemutatóhelyek. Népszerűségüket mutatja, hogy a nemzeti parkokba érkező regisztrált látogatók csaknem fele ezek valamelyikébe vált belépőjegyet vagy vesz részt szakvezetéseken.

Tapolca, Tavas-barlang • Fotó: Egri Csaba

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a barlangok megújulva, színvonalas kínálattal várják a vendégeket, de ezek a munkák hozzájárultak a természeti képződmények védelméhez, vagy éppen a denevérek élőhelyének megőrzéséhez is.

A barlangok többsége kényelmesen, egy városi sétához hasonlóan bebarangolható, de több helyen – például a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban, a Szentgáli-kőlikban vagy a Mátyás-hegyi-barlangban – overallos túra keretében fedezhetjük fel a föld alatti világot. A Tapolcai-tavasbarlang különlegessége, hogy csónakázva ismerhetjük meg, ráadásul az itt található látogatóközpontban a csodálatos karsztvidékkel kapcsolatos tudásunkat is bővíthetjük.

Budapest, Mátyás-hegyi-barlang • Fotó: Egri Csaba

A barlangok emellett gyógyító hatásukról is ismertek, egy most záruló projekt keretében a szakemberek a Baradla–Domica-barlangrendszer klímaterápiás gyógyhatását vizsgálták, és gyógyturisztikai fejlesztéseket is elvégeztek. A Világörökség részét képező Baradla-barlangban három szakaszon indulnak barlangtúrák: az Aggteleki és a Jósvafői rövidtúra, illetve a Vörös-tói középtúra. Még a nyáron egy újdonsággal is bővülnek a magyarországi barlangi bemutatóhelyek, hiszen Balatonfüreden a látogatók hamarosan birtokba vehetik a Lóczy-barlang Látogatóközpontot.

Budapestet méltán nevezik a barlangok fővárosának. A világon egyedülálló, hogy fővárosunk alatt mintegy 60 kilométernyi barlang szövevényes rendszerei húzódnak. Itt található hazánk leghosszabb barlangja is, a több mint 32 km hosszú Pál-völgyi-barlangrendszer. Budapesten 4 turisztikailag látogatható barlang várja az érdeklődőket és a hűsölni vágyókat. A sokak által ismert Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlangok lenyűgöző föld alatti képződményeivel kápráztatnak el, a Budai Várnegyed alatt húzódó Vár-barlang egy történelmi időutazást kínál, a Mátyás-hegyi-barlangban pedig overallos túrán tehetik próbára ügyességüket az érdeklődők.

toptura.hu online
Kiadja: Kornétás Kiadó Kft.
1138 Budapest, Népfürdő u. 15/d.

A kiadásért felel:
Pusztay Sándor ügyvezető igazgató
s.pusztay@kornetas.hu

Felelős szerkesztő: Máté István
mate@toptura.hu