Portyázások Magyarország jellemző földrajzi pontjaira

Az elmúlt két és fél év pandémiás körülményei miatt jelentősen megnövekedett és jelenleg is töretlenül tart az emberek természet iránti vágya. Rengetegen keresték fel egyedül vagy szűk családjukkal a legkülönfélébb túramozgalmak útvonalait vagy érintőpontjait.
Sok évtizeddel ezelőtt épített kilátók és más, erdei nevezetességek kerültek felújításra, melyek motiválók.
A közelmúltban építették újjá az Alföldön, Pusztavacs közelében az ország közepét jelképező jellegzetes nyolcszögletű Jeltornyot. Ennek kapcsán hívjuk fel honlapunk látogatóinak figyelmét a Portyázások Magyarország jellemző földrajzi pontjaira túramozgalomra.
Hazánk legmagasabb, legalacsonyabb, legészakibb, legdélibb, legkeletibb, legnyugatibb pontját és geodéziai középpontját ismerheti meg az, aki nekivág a – mostanában reneszánszát élő – túramozgalomnak. A túramozgalom célja a honismeret elősegítése, az ország hét jellemző földrajzi pontjának felkeresése során ismerkedés hazánk tájaival, lakóival, természeti értékeivel, történelmi és kulturális emlékeivel.

Pusztavacstól északkeletre található emlékoszlop • Fotó: Máté István

A túramozgalomban bárki részt vehet, aki az MTSZ honlapján található igazolófüzet állományát letölti, azt kinyomtatja. Az igazolás a földrajzi pontokon, vagy azok közelében elhelyezett, vagy bármely szervtől beszerezhető bélyegzéssel történik. A felsorolt földrajzi pontok tetszés szerinti sorrendben, időben és módon kereshetők fel. A hét bélyegzéssel ellátott igazolófüzet alapján a túramozgalom jelvényét a Magyar Természetjáró Szövetség adja ki.
(A címképen a Pusztavacs település mellett, az ország közepét jelképező – felújított – nyolcszögletű torony látható. Fotó: pusztavacs.hu)