Szlovák borok kóstolója

Anno a bécsi császári udvarban kedvelt volt az úgynevezett „aranyháromszög” területén termett szőlőkből készült borok fogyasztása. A három terület Burgenland, Sopron és Nagyszombat. A borok jó minőségűek és finoman könnyedek voltak, s nem utolsó szempont szerint a területek Bécshez viszonylag közel terültek el. A három borvidék az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül. A pincészetek remek borokat produkálnak évről évre.
Pusztay Sándor, a BORlovagok magazin főszerkesztője Nagyszombat és környéke két pincészetének borait mutatja be.
A nagyszombati Mrva & Stanko borkombinát három kitűnő borral jelentkezett.

A Mrva & Stanko borkombinát három kitűnő bora • Fotó: Pusztay Sándor

A 2021-es évjáratú, szlovák nemesítésű, száraz fehér Sauvignon (13%) bátran ajánlható halakhoz, grillhúsokhoz, salátákhoz. A borok közül illatával és gyümölcsös ízvilágával kiemelkedett az ugyancsak 2021-es évjáratú, száraz Cabernet Sauvignon Rosé (13%), amely nem véletlenül nyert több borversenyen aranyérmet.

Pusztay Sándor, a több borversenyen aranyérmet nyert Caberbet Sauvignon Roséval • Fotó: Máté István

Az elmúlt évek fejlesztése során Szlovákia egyik legkorszerűbb technológiai rendszerével dolgozó kombinát az említett rozébor párjával, egy 2018-as Cabernet Sauvignon vörösborral is megjelent. A bor közkedveltsége struktúrájának és határozott karakterének köszönhető, amelyet magas sav- és bársonyos tannintartalom jellemez. A rubinvörös szín, az intenzív gyümölcsösség – meggy, fekete ribizli, szeder – komplex egyensúlyban van jelen.
Senköcről (Senkvice) érkezett a részben magyar tulajdonú Karpatska Perla borpince három bora.

A Karpatska Perla borpince három kiváló bora • Fotó: Pusztay Sándor

A fehérborok között a 2020-as Zöld Veltelinivel (Veltlínske zelené) kezdte a sort, amely a szlovák, osztrák és német borvidékeken igen népszerű.
A magyar borkóstolók között a legnagyobb figyelem a két következő, szlovák nemesítésű bort kísérte. A 2021-es évjáratú, félszáraz fehér Devín (12,5%) könnyű, gyümölcsös illat- és ízvilágával elsősorban a nők körében aratott osztatlan sikert.
Többéves hordós érlelés után került a palackba az Alibernet 2017 (13,5%) nevet viselő mély bordó, barrikolt, száraz vörösbor, amely a meggy, a szilva, a bogyós gyümölcsök, az áfonya ízvilágával a vad- és steakhúsok, az esti beszélgetések méltó itala.
Összességében a bemutatott hat bor méltán keltette jó hírét a szlovák borászat fejlődésének és elismertségének.

www.slovakia.travel