Pozsony több, mint szomszéd

Pozsonyban is újraindult az élet és a város a Pozsonyi Városi Napokkal nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt. A középkorban a városfallal védett Pozsonyba négy kapun át lehetett bejutni. Ezek egyike a Lőrinc-kapu volt, a mai Laurinská utca keleti részén, a Pavol Országh Hviezdoslav Színház előtt. A város főpolgármestere ezen a helyen nyitotta meg szimbolikusan a ma már nem létező kaput és egyúttal a turistaszezont is.
A városközpont meghatározó épülete a klasszicista Prímási Palota a 18. századból. Régen az esztergomi érsek ideiglenes székhelye volt, ma Pozsony főpolgármesterének irodái találhatók itt. A Tükörteremben zajlanak a városi képviselőtestület ülései, de a terem számos koncert reprezentatív színhelye is. Ezen a helyen foglalták írásba a Pozsonyi békét 1805-ben.

Fotó: slovakia.travel


A Prímási Palota egy része képtárként látogatható és egyes helyiségeit a Pozsonyi Városi Galéria gondozásában álló művek díszítik. A gyűjtemény legértékesebb része a hat darabból álló, Héró és Leandrosz szerelmét elbeszélő falikárpit-sorozat a 17. századból, amely a ma Londonhoz tartozó Mortlake-ben található királyi takácsműhelyből származik. A galéria hétfő kivételével 10 órától 17 óráig van nyitva.
A nyári turistaszezon újdonságaként a Prímási Palota audioguide szolgáltatással bővült, amellyel többek közt magyar nyelven is elérhető a palota története és a termek részletes bemutatása.

Fotó: slovakia.travel


A természeti környezet és a finom bor kombinációja miatt is érdemes Pozsonyba látogatni. Pozsony a Kis-Kárpátok borvidék része és a borkedvelők számára is készült új szolgáltatással. A közkedvelt városnéző Prešporáčik kisvonat júniustól Pozsony–Récse (Rača) városrészben „borkóstolós“ kisvonatként is működik. Péntekenként 16.30, 17 és 18 órakor indul a Német Kulturális Ház (Barónka utca 3.) elől és a récsei szőlőhegy borászainál vannak megállói.

Fotó: Pusztay Sándor

A Prímási Palota szomszédságában található Turisztikai Információs Központban egy másik érdekes újdonságot is megnézhetnek, vagy inkább megtapinthatnak a látogatók. A látáskárosultak tájékozódását segítő haptikus – tapogató térkép és beszélő kockák a városközpont 12 ikonikus épületét és turistalátványosságát mutatják be 3D domborművek segítségével, Braille-írással és ismert színészek által interpretált szövegkísérettel.
A természeti élményeket keresők is megtalálják számításukat Pozsonyban. A város számos zöld övezete, a városi erdő, a Duna-menti és erdei kerékpárutak számos kikapcsolódási lehetőséget kínálnak. Kihagyhatatlan látnivaló a tavaly megnyitott új kilátótorony Pozsony „tetején”, a Devínska Kobyla-hegyen, 514 m magasságban. A kilátótorony egyedi építészeti megoldással készült és az imádkozósáskára emlékeztet. Jó látási viszonyok mellett három szomszédos ország (Ausztria, Magyarország, Csehország) területére is el lehet látni.

Fotó: slovakia.travel

Szlovákiai utazás – jó ötlet.
A projekt a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építési Minisztériumának pénzügyi támogatásával valósult meg.