Sóstói tanösvény Székesfehérváron

Székesfehérvár központjától mindössze két és fél kilométerre, a MOL Aréna stadion mellett található a Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Terület. A nagyrészt sűrű nádassal borított tó 218 hektáron helyezkedik el. Ebből 121 hektár országosan védett, de a többi terület is helyi oltalom alatt áll. Különleges élővilágok találkozásának egy kis szigete ez, amely gyakran a város zöld szíveként is emlegetnek.

A kialakított tanösvényen haladva – főleg ha igénybe vesszük a szakértő vezetést –, számos védett és fokozottan védett növény- és állatfaj mellett megismerkedhetünk a vizes élőhelyek jelentőségével, természetvédelmi problémákkal, és az aktív, mindennapi természetvédelemmel is. Ezt segítik a nyolc kilométer hosszú tanösvényen elhelyezett interaktív információs táblák és két madármegfigyelő kilátó.

Érdemes betérni a MOL Aréna Sóstó látványos építményén belül elhelyezkedő Sóstó Látogatóközpontba, ahonnan a vezetett ökotúrák indulnak. Az itt látható állandó kiállításon a látogatók ízelítőt kapnak a Sóstó mesésen gazdag élővilágából. Az iskolás és óvódás csoportoknak interaktív foglalkozásokat tartanak. Innen indulnak a csoportoknak megrendelt és az egyéni látogatóknak a rendszeres, garantált stadiontúrák is.