Szlovákiában enyhítik a korlátozásokat

Enyhülnek Szlovákiában a koronavírus terjedése miatt bevezetett korlátozások, bizonyos feltételekkel megnyithatnak az üzletek, és lehetővé válik a templomi vallásgyakorlás is.

A korlátozások enyhítését elsődlegesen ahhoz a feltételhez kötik, hogy az üzletekbe belépőknek, illetve az istentiszteleten részvevőknek negatív Covid-teszttel kell rendelkezni. Továbbá az üzletekben és a templomokban is be kell tartani a 15 négyzetméter/személy szabályt. Hasonló feltételekkel megnyithatnak a múzeumok, a könyvtárak és a szállodák is, utóbbiak viszont továbbra sem nyithatják meg éttermeiket.

Kassa belvárosa

Eduard Heger kormányfő Pozsonyban arról tájékoztatott, hogy adataik szerint javul a járványhelyzet. Csökken a kórházban ápoltak száma, s így a jövő héttől már az ország egyetlen járása sem lesz a legrosszabb besorolású a járványhelyzetet jellemző úgynevezett „Covid-szemafor” szerint.

A kórházban koronavírus-fertőzéssel kezelt betegek száma jelenleg közel 2500 fő a múlt heti csaknem háromezerhez képest. Szlovákiában már egy hónapja lassan, de folyamatosan csökken az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma, közel egy hete hasonló trend figyelhető meg a kór miatt kórházban ápoltak, illetve a kórnak tulajdonított új halálesetek tekintetében is.

Szlovákiában jelenleg a Pfizer, az AstraZeneca és a Moderna oltóanyagait használják. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint a már legalább egy védőoltással beoltottak száma április 13-án, 870 ezer volt, közülük csaknem 300 ezren már a második adagot is megkapták.

Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter, keddi pozsonyi sajtótájékoztatóján bejelentette: elképzelhető, hogy feloldják az oltásra jelenleg vonatkozó életkori korlátozásokat, azaz a 40 évnél fiatalabbak is regisztrálhatnának az oltóanyag beadására.