Málta akár 200 €-t fizet, ha közvetlenül foglalunk szobát

A máltai turisztikai miniszter április 9-én 3,5 millió eurós segélycsomag-programot jelentett be, aminek célja a közvetlen szállodai foglalások ösztönzése.

Pénzügyi hozzájárulást kaphatnak azok a Máltára utazó turisták, akik a nyári szünetre szállásukat olyan 3, 4 vagy 5-csillagos hotelben, közvetlenül a helyi szállodáknál foglalják, melyek részt vesznek a programban – mondta Clayton Bartolo turisztikai miniszter.

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal (Malta Tourism Authority, MTA) 3,5 millió eurót különített el a programra, amely júniustól mintegy 35 000 turistát érinthet.

Valletta

Az MTA 5*-os szállodák foglalása esetében 100 eurós, 4*-os szállodák esetében 75 eurós, 3*-os szállodák esetében 50 eurós támogatást biztosít személyenként minimum 3 éjszakás tartózkodás esetén, de kizárólag abban az esetben, ha közvetlenül a szállodánál vagy annak saját foglalási rendszerén keresztül történt a foglalás. Ez a támogatás nem vonatkozik azokra, akik szállásukat közvetítőkön keresztül, legyen az iroda vagy online szállásfoglaló portál (pl. booking.com), foglalják.

A programban résztvevő szállodának (amint megállapodtak a turisztikai hivatallal) az MTA által biztosított támogatással megegyező összegeket kell garantálnia, ami azt jelenti, hogy az ötcsillagos szállodában tartózkodó turisták 200 euróra, a négycsillagos szállodában tartózkodók 150 euróra, a háromcsillagos szállodában pedig 100 euróra jogosultak (a létszámkorlát erejéig).

A támogatást közvetlenül a szálloda adja majd a turistáknak, amit az utasok a szállodán belüli további szolgáltatásokra tudnak felhasználni.

Bartolo miniszter úr elmondta, hogy az utazókat arra ösztönzik, hogy Gozo mellett döntsenek, ezért a testvérszigeten a fentiekkel azonos kategóriájú szállodákban szobát foglaló turisták támogatása 10%-kal magasabb lesz.

A turisztikai miniszter bejelentett egy további 3 millió eurós támogatási keretet, melyet azokra az utazásszervezőkre szánnak, akik Máltát és Gozót utazási célállomásként programozzák és reklámozzák, de kifizetésre csak abban az esetben kerülhet sor, ha az irodák szervezésében meg is érkeznek az utasok a szigetekre. Az összeget marketing és egyéb ösztönzőkre fordítják. Bartolo miniszter úr elmondta, hogy számos nagy szolgáltatóval már folynak a tárgyalások Európa-szerte, és az MTA körülbelül 75 megállapodást már alá is írt utazásszervezőkkel, köztük a Tui, a VisitEurope, a Sunspot, a Chevron és az On The Beach társaságokkal.

Mindkét program a nemrégiben bejelentett, 20 millió eurós turizmusélénkítő segélycsomag részét képezi, amellyel a kormány a nyári hónapok előtt szándékozik megsegíteni a megtépázott turisztikai ágazatot.
A tervek szerint Málta június 1-jétől üdvözölheti újra tömegesen a külföldi turistákat.

A program kiírása: https://www.mta.com.mt/en/news-details/293