Tállya 4D – Tállya Térben és Időben

A Maillot-kastélyban megnyílt a Tállya 4D – Tállya Térben és Időben című kiállítás, mely az idő illékonyságát kívánja megragadni. A Zemplén egyre érdekesebb településén a kiállítás fő célkitűzése, hogy a látogatót szakszerű tartalommal és interaktív eszközökkel, a 21. századnak megfelelő kiállítási enteriőr fogadja. A kiválasztott tematika és installációk a múltba történő visszautazást hivatottak érzékeltetni. A cél az idő folyamatosan múló perceinek érzékeltetése, az állandó és folytonos változás megragadása.

A kiállítási koncepciója
A kiállítás három terme egy többrétű idővonalon kívánja bemutatni az időérzékelés és időmérés történetét, beleszőve a kastély és Tállya település történetét, valamint az itt élők időhöz való viszonyát.

A látogató – a kastély lépcsőjén felérve – az első szinten egy teremsor központi helyiségében találja magát. Itt az időmérés kezdetével, a 60-as számrendszerrel és a napórával, majd a bal oldalról nyíló teremben az időmérés történeti kialakulásával ismerkedik meg.

A második terem az ókortól kezdődően mutatja be a különböző időmérő eszközöket, majd az első termen ismét áthaladva ér el a látogatói útvonal a harmadik terembe, ahol az ember és az idő viszonya kerül bemutatásra.
A pontos időmérő szerkezetek elterjedésével az emberek időérzékelése megváltozott, s a technika fejlődésével, az életkörülmények folyamatos alakulásával az évszázadok során folyton változik.
A harmadik kiállítótér ezt a történeti folyamatot kívánja hazai példákon keresztül bemutatni, beleszőve a kastély és a tulajdonos családok bemutatását, kiegészülve egy látványos animációval és modern korunk időértékelésének a bemutatásával.
Kiállító: Tállya Község Önkormányzata
Kontakt: Kalina Norbert Károly +36 30 742 7299